Na pražské letiště začala létat linka z Dubaje

Praha – Na pražské letiště přiletěl dnes odpoledne první přímý spoj z Dubaje. Novou linku provozuje letecká společnost Emirates, nasadila na ni poměrně velký letoun Airbus A330-200 s kapacitou pro 278 cestujících ve dvou třídách. Zaváděcí ceny zpátečních letenek činí necelých deset tisíc korun včetně poplatků. Za první rok provozu očekává dopravce, že linku využije asi 165 tisíc lidí. Spojení do Dubaje dále rozšířilo portfolio ruzyňského letiště, je 131. destinací, do které se mohou cestující přímo dostat.

Společnost Emirates zavedla novou linku v nejisté době, kdy většina dopravců spojení spíše ruší. Dopravce ze Spojených arabských emirátů ovšem volí spíše opačnou taktiku, letos zahajuje provoz i na dalších linkách – od února létá z Dubaje do Tokia, od května do Amsterdamu a plánuje letos zprovoznit ještě spojení s Madridem.

Úspěchu nových linek včetně té pražské Emirates věří. „Vedení by bylo rádo, aby letadla byla obsazena z 90 procent,“ konkretizovala představy aerolinek mluvčí Letiště Praha Hana Vorlíčková. Na první dva měsíce provozu se spoje zatím podařilo vyprodat zhruba ze tří čtvrtin.

Rozhovor s Hanou Vorlíčkovou (zdroj: ČT24)

Emirates vytváří z Dubaje oblastní letecký uzel, takže kromě cestujících, kteří chtějí cestovat přímo z Česka do Dubaje nebo naopak, umožní s přestupem létat například do Koreje, Vietnamu nebo dalších emirátů SAE. „Linku by měli využívat jak byznysmeni, tak i turisté. Počet obchodních cestujících by přitom mohl růst, protože i obchod mezi Spojenými arabskými emiráty a Českem má rostoucí charakter,“ uvedla Vorlíčková.