K9 uzavřela kapitolu školství a církví, o státních maturitách se rozhodne na podzim

Praha - Koalice ODS, TOP 09 a VV dnes uzavřela kapitolu školství, kultury a církví. Lídři těchto stran se shodli, že je nezbytné v co nejkratší době vyřešit otázku vztahů a majetku mezi státem a církvemi, aby mohly být církve nezávislé na státu. V oblasti školství se dohodli, že v příštím roce navýší platy učitelů o 2,1 miliardy, v roce 2012 o další čtyři miliardy a pak budou platy na tři roky zmraženy. K otázce státních maturit premiér Petr Nečas (ODS) řekl, že vláda přípravy na státní maturity zastaví a o celém projektu se rozhodne na podzim.

Premiér Nečas také řekl, že čtyři miliardy, které mají v přespříštím roce putovat na platy učitelů, nebudou vzaty z rozpočtu ministerstva obrany. Na vyšší mzdu se mohou těšit hlavně učitelé základních a středních škol. Nápad Josefa Dobeše (VV), nominovaného do funkce ministra školství, na náborový příspěvek 180 000 korun pro absolventy pedagogických škol při vstupu do zaměstnání není podle Nečase součástí koaliční smlouvy.

Politici se také domluvili, že do konce srpna rozhodnou o tom, zda studenti už v příštím roce budou skládat státní maturitu. S definitivní platností o projektu státních maturit rozhodne výsledek podzimní generální zkoušky státních maturit. Nečas novinářům po schůzce vedení koalice řekl, že osobně je přesvědčen, že státní maturity příští rok nebudou. Generální zkouška má ověřit životaschopnost projektu.

Koalice chce ve volebním období zavést srovnávací zkoušky pro žáky pátých a devátých tříd ZŠ. Už dříve informovali o dohodě odložené platby školného. Systém půjček má být hotov do roku 2013, aby fungoval rok před zavedením školného, to bude platit pouze pro nově nastoupené studenty.

Vyrovnání s církvemi: žádné stanovisko nepadlo, je ale třeba konat

V otázce vyrovnání s církvemi sice dnes vyjednavači nepřijali žádné zásadní stanovisko, shodli se ale, že je třeba konat. Každá ze stran budoucí koalice šla na jednání se svým pohledem na majetkové vypořádání mezi státem a církvemi.

Na čtvrtečním jednání expertů VV navrhly, aby se sakrální stavby vrátily církvi a spravovaly by se i nadále jako památky. Lesy a další majetek by se převedly do fondu, z něhož by se financovaly církve. S tím prý ale ODS ani TOP 09 nesouhlasily.

Občanští demokraté navrhují, aby se vláda snažila vyrovnat s církvemi do konce volebního období podle materiálu připraveného vládou Mirka Topolánka. Podle dohody z roku 2007 se měla církvím navrátit asi třetina majetku zabaveného komunisty, zbytek měla nahradit částka 83 miliard korun vyplácená po dobu 60 let, i s úroky mělo jít o 270 miliard korun. Proti dohodě se tehdy postavila levice a bývalý poslanec ODS Vlastimil Tlustý.

Nevyřešenými církevními restitucemi je blokováno například 185 000 hektarů lesů, které má ve správě státní podnik Lesy České republiky (LČR). Představuje to asi 14 procent jeho lesů.

Ve středu budou koaliční lídři jednat o posledním programovém tématu - zdravotnictví.

Kostel na Broumovsku
Zdroj: ČT24