Čeští řidiči zdivočeli, za tři dny zemřelo 19 lidí

Praha – Čeští řidiči se rozhodli ukázat, že neobvykle příznivé první pololetí letošního roku byla pouze náhoda, a zdivočeli. Od pátku do neděle přišlo o život devatenáct lidí – osm v pátek, sedm v sobotu a čtyři v neděli. Umírali řidiči i spolujezdci, motorkáři, cyklisté i chodci. Sedm smrtelných havárií se stalo ve Středočeském kraji, tři v Jihomoravském a Moravskoslezském kraji, nebezpečno bylo také na jihu Čech. Začátek prázdnin je letos bezkonkurenčně nejtragičtějším obdobím, tolik smrtelných havárií se nestalo o žádném z víkendů, ani o Velikonocích. Kritické období přitom ještě nekončí, dvacátým mrtvým se stal v pondělí dopoledne motorkář, který havaroval na Blanensku.

Podle policejního mluvčího Davida Chládka zřejmě motocyklista nedbal ani na zákony, ani na svoje řidičské schopnosti a ve vysoké rychlosti dostal smyk. Zraněním na místě podlehl. Během pondělí zahynul také muž, který umisťoval výstražný trojúhelník u nehody na dálnici D5, a smetlo ho přitom auto.

V neděli brzy ráno přišli o život dva mladíci v transitu, který havaroval na dálnici D1 u Hladkých Životic na Novojičínsku. Pětadvacetiletý řidič z dosud neznámých příčin sjel mimo vozovku, kde narazil do mostní konstrukce. Večer potom zahynul motocyklista, který v Pazderně na Frýdeckomístecku narazil do auta jedoucího před ním, u Bříství na Nymbursku přišel o život cyklista, který se z neznámých důvodů ocitl na dálnici D11 – navíc v protisměru – a srazilo ho auto.

Reportáž Ley Surovcové z 5.7.2010 (zdroj: ČT24)

Jedna z nejošklivějších nehod posledních tří dnů se stala v sobotu večer v Brně. Opilý dvaadvacetiletý mladík bez řidičského průkazu srazil na tramvajové zastávce v Brně čekající ženu a její dceru. Žena zahynula, dívka skončila s vážnými zraněními v nemocnici. Řidič, který se pokusil utéct, je ve vazbě a hrozí mu až desetileté vězení. „Je obviněn z řízení pod vlivem návykové látky, neposkytnutí pomoci a obecného ohrožení z nedbalosti,“ vyjmenoval policejní mluvčí Pavel Šváb.

V sobotu nepřežil nehodu také motocyklista u Jablonného nad Orlicí, u Starého Hrozenkova zahynul cyklista po střetu s kamionem, dva lidé zemřeli při srážce dvou kamionů na dálnici D5, ve Voticích na Benešovsku zemřel devětapadesátiletý řidič při havárii osobního auta. O život přišli také dva cyklisté. Jeden spadl na rozbahněné cestě u Žacléře na Trutnovsku a v nemocnici podlehl zraněním, druhý narazil do stromu u Mníšku na Mostecku a na místě zahynul.

Páteční cestování nepřežil pětadvacetiletý řidič fordu u Vojtěchova na Mělnicku, na rychlostní silnici R7 u Kvícu zahynula žena po čelní srážce dvou osobních aut. Vpodvečer zahynuli dva lidé u Řevničova na Rakovnicku. Na sjezdu z dálnice D1 u Holubic na Vyškovsku přišel o život starší řidič a dvanáctiletá dívka, v jižních Čechách zahynuli při nehodách jedenapadesátiletý řidič osobního auta a motocyklista.