V létě komíny netáhnou a lidé se tráví

Praha - Léto znamená pro záchranáře i častější výjezdy k otravám lidí oxidem uhelnatým. Důvodem je horko, které ohřívá komíny a zhoršuje odtah zplodin z domácích plynových kotlů. Na jejich kontrolu lidé často zapomínají, následky přitom bývají nezřídka tragické. Stačí se dvakrát nadechnout a smrt je nevyhnutelná. Vysokou koncentraci oxidu uhelnatého člověk nemá šanci přežít. Ve vedru komín netáhne, a pokud kotel špatně spaluje plyn, neštěstí je hotovo.

Neprůchodné komíny a zanesené plynové kotle mají na svědomí desítky lidí ročně. V létě záchranáři vyjíždějí k otravám i několikrát denně. Stačí přitom málo. Nezanedbat kontrolu a vyčištění kotlů i komínů. To, že plynový kotel nepracuje tak jak má, může přitom poznat na první pohled i laik.

Radek Kislinger, mluvčí Generálního ředitelství hasičského záchranného sboru, radí: „Pokud je to nažloutlý plamínek, tak zřejmě nedochází k úplně dokonalému spalování. Správný oheň plamene plynu by měl mít ostře ohraničený modrofialový plamen.“ Varovat může i nakyslý zápach nebo orosení zrcadel v okamžiku žážehu v kotli.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Nejčastější příčinou otrav jsou zanesené výměníky a trysky kotlů. Často navíc není v místnosti s kotlem dostatečný přívod čerstvého vzduchu. Kotle a komíny by majitelé měli nechat zkontrolovat minimálně jednou ročně, prohlídka kotle stojí zhruba dvanáct set korun, kontrola komínu pak několik set.

Vydáno pod