Vysočina hlásí další smrt ve vodě. Od pátku utonulo 9 lidí

Praha – Začínající prázdniny si připisují další smutnou bilanci. Kromě tragického víkendu na silnicích lidé umírali i ve vodě, od pátku v Česku utonulo devět lidí. Tři případy hlásí jižní Čechy, dva Vysočina a Ústecký kraj. Záchranáři varují, že riziko hrozí nejen opilým, ale i unaveným lidem. Plavci by podle nich neměli přeceňovat své síly. V Česku se každý rok utopí 300 lidí. To je po přepočtu na obyvatele víc než třeba v Itálii nebo Německu.

Dvacetiletý plavec utonul v pátek při koupání v řece Otavě ve Štěkni na Strakonicku. Pětatřicetiletý muž ze Strakonicka šel v noci s přáteli kolem Otavy ve Strakonicích, skočil do vody a nemohl se dostat na břeh. Tělo utonulého bylo nalezeno až druhý den. Třetí případ se stal v pískovně ve Veselí na Lužnicí, kam se přišel koupat padesátiletý muž v doprovodu své manželky. Muž zřejmě trpěl roztroušenou sklerózou. Po pár tempech zmizel pod hladinou.

V sobotu se koupání stalo osudným dvěma mladým chlapcům - jeden se utopil v Kamencovém jezeře u Chomutova, druhý při skoku z hráze v Krásné Lípě. Bezvládné tělo dvaatřicetiletého muže bylo v sobotu kolem 22:00 nalezeno rovněž v korytě řeky Moravy v katastru části obce Náklo - Lhota nad Moravou.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Neznalost, opilost, sázka

Neznalost prostředí je častou příčinou utonutí, druhým nejčastějším viníkem je alkohol. Ten podle všeho stál i za smrtí sedmatřicetiletého muže v Golčově Jeníkově. „Muž bydlel poblíž rybníka, zřejmě podnapilý spadl do vody cestou domů,“ uvedl policista z krajského policejního dispečinku. Cizí zavinění podle policie nebylo zjištěno.

Tragédií může skončit také žert nebo sázka. Tak tomu zřejmě bylo včera večer na Jihlavsku, kde mladík zkoušel přejet rybník na kole, ve třímetrové hloubce se začal topit. Záchranáři ho vytáhli v kritickém stavu, muž zemřel v nemocnici. V neděli dopoledne se pak utopil sedmačtyřicetiletý muž ve Slapské přehradě v Županovicích na Příbramsku. Z vody ho bez známek života vytáhli potápěči.

Podle záchranářů by bylo případů utonutí méně, kdyby lidé dodržovali zásady bezpečného koupání. Riziko utonutí stoupá u lidí opilých. Zvýšené procento alkoholu totiž snižuje bystrost, a tak plavec rozumně neodhadne, co je v jeho silách. Člověk by také nikdy neměl skákat do vody tam, kde to nezná a nemůže vidět, co je pod hladinou.