Benešová se omluvila Grygárkovi za výrok o justiční mafii

Praha - Bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová se omluvila náměstkovi pražského vrchního státního zástupce Liboru Grygárkovi za to, že ho v souvislosti s vyšetřováním kauzy někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka veřejně označila za člena justiční mafie. Učinila tak na základě rozsudku Krajského soudu v Praze z poloviny června. Kauza takzvané justiční mafie však zatím nekončí. Proti rozhodnutí se odvolali nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká, exministr spravedlnosti Pavel Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera a náměstek Vesecké Karel Černovský, kterým soud omluvu nepřiznal.

„Moje výroky byly nepravdivé, za což se výše uvedenému omlouvám,“ uvedla Benešová v omluvě. Podle Cepla totiž Grygárek neměl s Čunkovou údajnou korupční kauzou nic společného, pouze ji nechtěl projednávat v Čechách.

Benešová o justičních představitelích v prosinci 2007 v pořadu Českého rozhlasu řekla, že fungují jako zákulisní justiční mafie, která se justici snaží plně ovládnout, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury, a že se snaží ovlivňovat kauzy v zákulisí, což se jim zatím daří. Podle již druhého rozhodnutí soudce Vojtěcha Cepla byly výroky bývalé nejvyšší státní zástupkyně nevhodné, Benešové se však mohly zdát pravdivé. Žalobě Grygárka však Cepl vyhověl.

Omluva Marie Benešové:

Dne 20. prosince 2007 jsem v pořadu Ozvěny dne Českého rozhlasu označila náměstka vrchního státního zástupce na Vrchním státním zastupitelství v Praze, JUDr. Libora Grygárka, za člena zákulisní justiční mafie, který se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila vládní garnituře, a který v zákulisí ovlivňuje kauzy. Moje výroky byly nepravdivé, za což se výše uvedenému omlouvám.

Ostatní žalobci se však podle Cepla ve vyšetřování bývalého vicepremiéra angažovali. Soudce obdobně jako před dvěma lety uvedl, že žalobci se kvůli vyšetřování Čunka několikrát setkali, ačkoliv nikdo z nich neměl důvod do věci zasahovat. Justiční představitelé ale s verdiktem nesouhlasí a odvolali se.