Opravy po železniční nehodě v Ústí skončí až na konci července

Ústí nad Labem - Opravy železniční trati mezi Prackovicemi a Ústím nad Labem se zřejmě protáhnou až do konce července. Trať, kterou na konci června poškodil vykolejený osobní vlak typu CityElefant, se totiž opravářům stále nepodařilo dát do pořádku. Okolo 16. července by měla být zprovozněna i druhá kolej v místech, kde vlak vykolejil, trolejové vedení ale bude hotové až mnohem později. Podle prvních odhadů měla být trať v pořádku už příští týden.

„Kolem 16. července by mohla být v pořádku poškozená výhybka, což nám umožní jezdit po obou kolejích, ale elektricky se nezačne jezdit až do konce července,“ uvedl mluvčí Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla. Největší problémy způsobují chybějící brány trolejového vedení, které vykolejený vlak 28. června doslova smetl: „Chybějí dvě a jejich zkompletování je šílená práce. Stavíme prakticky odznova.“ SŽDC odhadla škody na zhruba 15 milionů korun.

Poškozený úsek má sníženou kapacitu, vlaky z Ústí nad Labem do Prackovic proto musí přetahovat dieselové lokomotivy, které ČD operativně stáhly z okolních dep. Mimořádné zastavování v Prackovicích a dvojí manipulace s lokomotivami přináší zhruba deseti až dvacetiminutová zpoždění. Ta se v případě mezinárodních vlaků kategorie EC přenášejí do zbytku republiky i do okolních států.

Vykolejení vlaku typu CityElefant si 28. června vyžádalo jeden lidský život a 11 zranění. Strojvedoucí podle prvních závěru vyšetřování přehlédl signál na návěstidle, který mu oznamoval, že bude přejíždět na druhou kolej. Místo nařízené padesátky vlétl na výhybku v rychlosti 117 kilometrů za hodinu. Vlak okamžitě vykolejil, smetl závory i trolejové sloupy a první vůz se nakonec doslova rozpáral o betonovou zídku.

Nehoda vlaku
Zdroj: Libor Zavoral/ČTK