Tropy vydrží až do konce července, má být až 36 stupňů

Praha – Velmi teplé letní počasí z Česka zřejmě jen tak neodejde, naznačuje to dlouhodobá předpověď Českého hydrometeorologického ústavu. Celkově má být příštích 30 dní teplotně nadprůměrných, zato srážky budou podprůměrné. Rtuť teploměru bude šplhat až ke 36 stupňům Celsia, vysoké teploty se ale budou střídat s mírným ochlazením a občas zaprší nebo přijdou bouřky.

V první dekádě od 11. do 20. července bude pokračovat příliv velmi teplého vzduchu, teploty by mohly dosahovat až tropických 35 stupňů, od příštího pátku by se ale mohlo postupně ochladit na 24 až 30 stupňů. Oblačnost bude pouze přechodná a přijdou i přeháňky a bouřky, které mohou být četnější. 

Meteorologové navíc prodloužili výstrahu před vysokými teplotami, která měla původně platit jen do úterního podvečera. V úterý se totiž přechodně mírně ochladí a mají přijít bouřky. Hned další den se ale obnoví příliv velmi teplého vzduchu, meteorologové proto výstrahu prodloužili až do odvolání. Kvůli slunečnému a suchému počasí se navíc stále zvyšuje nebezpečí vzniku požárů.

Od 21. do 31. července mají podle předpovědi Česko znovu sužovat tropy, většinou má být jasno až polojasno a teploty v rozmezí 30 až 36 stupňů. Jen přechodně se objeví mračna, místy s přeháňkami, bouřkami a s ochlazením na 27 stupňů.   

Mírnou úlevu by mohl přinést až počátek srpna, od 1. do 10. srpna by totiž podle dlouhodobé předpovědi neměly teploty překročit 29 stupňů. Nebe má být polojasné až oblačné, občas s přeháňkami nebo bouřkami.

Dnes padlo přes 30 teplotních rekordů

Tropické počasí dnes přineslo vlnu teplotních rekordů, historicky nejvyšší teplotu naměřili meteorologové nejméně na 35 místech, většinou v Čechách. Například v Hradci Králové se dnes teplota vyšplhala na 34,4 stupně Celsia. Stejnou hodnotu naměřila i stanice v Brandýse nad Labem. V Praze padl rekord na Karlově a v Libuši.

Český hydrometeorologický ústav také upozorňuje, že by měli obyvatelé Prahy a Středočeského kraje počítat se smogem. Na některých stanicích už byl překročen imisní limit 180 mikrogramů na metr krychlový přízemního ozonu. Stejná situace může nastat i v dalších dnech. Lidé s chronickými dýchacími potížemi, starší lidé a malé děti by se proto venku měli v odpoledních hodinách raději vyhnout zvýšené fyzické zátěži.