Povodně od obce k obci: Vody pomalu ustupují

Liberec – Dalším dnem bojuje sever Čech s vodním živlem. Ve většině míst, která v minulých dnech povodeň postihla, řeky již kulminovaly a velká voda pomalu ustupuje. Hladiny řek v severních a jižních Čechách postupně opadají, stav ohrožení stále podle údajů Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ) platí na třech místech. Na severu na řece Ploučnici zůstává v Benešově a České Lípě. V Jihočeském kraji je stále na třetím stupni Nežárka v obci Hamr. Pohotovost se týká deseti míst v republice. Do Frýdlantu dorazí konvoj humanitární pomoci od Člověka v tísni, do obcí Hejnice, Hrádek, Heřmanice, Nová Ves, Bílý Kostel, Raspenava a Chrastava zamíří 284 vojáků s technikou 4. brigády rychlého nasazení.

Na dvou železničních tratích v Ústeckém kraji a na čtyřech v Libereckém kraji se nejezdí. Náhradní autobusová doprava na těchto tratích ČD: Velké Březno – Boletice, Děčín – Františkov nad Ploučnicí, Raspenava – Bílý potok, Frýdlant–Jindřichovice, Liberec–Varnsdorf, Liberec–Černousy.

Aktuální dopravní informace o stavu silnic naleznete zde, informace o výlukách na železnici zde a informace o stavu řek zde.

Ústí nad Labem: V Ústí nad Labem vyhlásili druhý povodňový stupeň, během noci se zde hladina Labe zvedla o 20 centimetrů na 545 cm. Voda zaplavila hlavní tah mezi Prahou a Děčínem, večer se podařilo zprůjezdnitjeden jízdní pruh. Labe zde odpoledne kulminovalo, v Děčíně již ustupuje ze stavu ohrožení.

Benešov nad Ploučnicí: Ploučnice na svém dolním toku na Děčínsku kulminuje. V Benešově nad Ploučnicí ráno vystoupala o dva centimetry nad stav extrémního ohrožení a pomalu klesat začala až po čtyřech hodinách. Na většině míst se ale udržela ve svém korytě a nad Benešovem už voda pomalu opadá, a tak hasiči mohli upustit od evakuace, která byla připravená od nedělního odpoledne. Řada domů v bezprostředním okolí toku je ale stejně zatopená.

Františkov nad Ploučnicí: Řeka Ploučnice stoupla za noc o 25-30 cm, i zde už dnes ráno kulminovala, a to na 213 centimetrech. V tuto chvíli hlásí asi 30centimetrový pokles hladiny. Voda zaplavila sklepy a přízemí v šesti domech na okraji obce. Před většími škodami Františkov zachránilo 800 pytlů s pískem, kterými lidé během noci zpevnili břeh řeky. Energetikům se podařilo obnovit dodávky elektřiny do celé obce, problémy jsou ale s vodou, neboť živel zatopil vodárnu.

Stružnice: Obec Stružnice, kde je běžný průtok řeky Ploučnice půlmetrový, přesáhla tři metry. Povodeň tu zaplavila polovinu domů. Voda sice postupně opadá, ale obyvatelé dvaceti odříznutých domů se stále nemohou vracet do svých obydlí. Do zbylých osmdesáti postižených domů se už vracejí lidé a počítají škody. Starosta vesnice Jan Mečíř již pro ČT uvedl, že se tu podařilo plně obnovit dodávky energie, postupné opadávání vody odhaduje starosta až během následujících dvou dnů. „Jednalo se o desítky domů…, takže 18 rodin muselo být evakuováno,“ řekl pro ČT starosta.

Hřensko: Škody odklízejí i obce kolem řeky Kamenice. Hřensko na Děčínsku se vzpamatovává ze třetích povodní během 14 měsíců. Tentokrát musela na pomoc dorazit těžká technika hasičů z Hlučína. V obci už se podařilo odstranit největší nánosy, které s sebou Kamenice přinesla. Voda zaplavila třetinu domů, řeka místy zanechala na silnici přes metr vysokou vrstvu kamene, písku a roztrhaného asfaltu. Příval zničil i silniční most a zdemoloval turisty vyhledávané soutěsky.

Česká Lípa: Na Ploučnici platí stupeň ohrožení ještě pro Českou Lípu. Některé zdroje hovořily o tom, že v noci Česká Lípa musela kvůli povodňové vlně evakuovat některé své občany. Starostka města Hana Moudrá takové informace vyvrátila. Ploučnice i zde nadále pomalu klesá.

Raspenava: Tisíce lidí v Libereckém kraji pořád zůstávají bez proudu a pitné vody. Jednou z nejvíce postižených vesnic je Raspenava nedaleko Frýdlantu, kde voda zaplavila 600 domů. Dodávky elektřiny do většiny domů již byly obnoveny, už zítra se část obyvatel dočká i vody. Podle starosty Pavla Ližčaře by mohla být vodní síť zcela obnovena do týdne. „S plynem to bude složité, protože plynové vedení bylo i na lávkách, které byly smeteny vodou,“ dodal Lžičař. Obec se tak bude s následky potýkat ještě příští rok. Nejdražší budou nové lávky, mosty a silnice.

Chrastava: Chrastava den a půl po povodni připomíná spíš město duchů. Říčka Jeřice tu vyplavila mnoho domů, obyvatelé na vyklízení nábytku i bahna pracují už 20 hodin. „Všechno je pryč, nemáme nic,“ konstatoval Ludvík Gujda, kterého voda připravila o rekonstruované přízemí rodinného domu. Čtyřiadvacet hodin fungující štáb na radnici shromažďuje požadavky na čerpadla i materiál. Podrobnější informace o situaci v Chrastavě a Raspenavě čtěte zde.

Višňová: Ve Višňové byla ještě dnes ráno situace také velmi špatná, nepřetržitý déšť zde komplikoval dopravu. V nejbližších dnech je prakticky vyloučená železniční doprava i náhradní autobusová. Lidé se tak nemají jak dostat do práce, kam je nakonec budou pravděpodobně rozvážet hasičské vozy. Obec je stále bez elektřiny i vody, nyní čeká na zprovoznění vrtu, který by Višňovou alespoň částečně zásobil.

Bílý Kostel: Na zahradách v Bílém Kostele pořád stojí voda, místy jí je i půl metru a víc. Přesto se mezi zdmi vytrvale pracuje. Z nábytku a vybavení přízemí domu Beňových nezbylo skoro nic. To, co bývalo obývákem a kuchyní, spláchla voda během několika minut. „První (vlna) byla ráno ve čtyři hodiny, ta byla malá. A pak v půl dvanácté v poledne přišly během tři čtvrtě hodiny dva metry vody,“ popisuje Vít Beňo.

Veselí nad Lužnicí: Situace se zklidňuje na jihu Čech, kde záplavy postupně ustupují. V nejohroženějším Veselí nad Lužnicí Nežárka kulminovala ve tři hodiny v noci, hasiči ale zasahovat nikde nemuseli. Na Nežárce v Hamru stále platí třetí povodňový stupeň - ohrožení. Druhý stupeň je na Lužnici ve čtyřech měřicích stanicích.

Zásadní roli sehrál rybník Rožmberk, ve kterém třeboňští rybáři dokázali zpomalit povodňovou vlnu. Rybník už se podle ředitele Rybářství Třeboň Jana Hůdy ale plní. Do přelivu schází půl metru. Odtéká z něj nyní kolem šesti metrů kubických vody. Rybáři by chtěli odtok zvýšit až ke 30 kubíkům. Rozhodovat o tom bude v podvečer povodňová komise.

Pomoc postiženým

Adra: č. ú. 4028 4028/0300, variabilní symbol 391.

Adra: Dárcovské sms ve tvaru DMS ADRA na 87777.

Pomoc Liberecku: dobrovolnici@adra.cz, 731 70 50 02.

Diakonie čce: č. ú. 27196349/0800, v. s. 2010.

Diakonie čce: sms ve tvaru dms pomocpovodne na 87777.

Člověk v tísni: č. ú. 72027202/0300.

Člověk v tísni: DMS SOSPOVODNE na 87777.

Český červený kříž : dárcovská sms ve tvaru DMS CCK na 87777.

Konto Libereckého kraje POVODNĚ : č.ú. 99111199/0300

Nabízíte pomoc? www.handforhelp.cz, 777 106 432.