Řeky na Valašsku již kulminovaly, déšť ustává

Zlín - Hladiny vodních toků na Valašsku po intenzivních deštích dnes odpoledne kulminovaly. Pršet pomalu ustává. Dispečeři z Povodí Moravy očekávají už pouze vzestup řeky Moravy. Vydatný déšť a silný vítr sužoval region od úterka, žádný vodní tok však nedosáhl stavu ohrožení. Stupně povodňové aktivity ale nadále na některých řekách platí. Hasiči v uplynulých dvou dnech vyjížděli k více než čtyřiceti událostem.

Podle dispečerky Povodí Moravy Michaely Juřičkové již nebezpečí povodní ve Zlínském kraji nehrozí. „Nesmí ale nadále pršet,“ dodala. Podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu platí povodňová pohotovost ve Zlínském kraji do čtvrtečních 11:00. Údaje Povodí Moravy přisuzují druhý povodňový stupeň již pouze řece Bystřici u přehrady Bystřička. První stupeň povodňové aktivity vykazuje Rožnovská Bečva ve Valašském Meziříčí a v Rožnově pod Radhoštěm, Vsetínská Bečva ve Vsetíně a Morava v Kroměříži i ve Spytihněvi na Zlínsku.

Hlavní náplní aktivit hasičů v uplynulých dnech bylo především odstraňování spadlých stromů či o preventivní protipovodňová opatření. Stromy brzdily dopravu či ohrožovaly elektrické a jiné vedení. Tři desítky zásahů zaznamenali hasiči v úterý, zbytek dnes. Kromě odstraňování spadlých stromů se objevilo i čerpání vody ze zaplavených sklepů. „Zásahů v souvislosti s vodou bylo však minimálně, žádná řeka se nikde nevylila,“ popsal mluvčí krajských hasičů Ivo Mitáček. Hasiči dnes kvůli hrozbě záplav také zrušili pravidelnou zkoušku sirén.

Vstup Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Aktuální informace o stavu vodních toků zde. (ČHMÚ)

Podle Mitáčka jsou ale hasiči stále ve střehu, pokud by příval vody z Beskyd během večera opět hladiny vodních toků zvýšil. Příval vody byl v regionu opravdu vydatný. Například podle údajů vsetínské hvězdárny napršelo ve městě za uplynulé dva dny téměř 100 milimetrů srážek. Navzdory tomu hladina Vsetínské Bečvy nedosáhla ani na druhý povodňový stupeň.