Severa v ČT: Slova exnáměstka Kopřivy o mé osobě považuji za zkrat

Praha – Slova bývalého náměstka ministerstva obrany Jaroslava Kopřivy o přenechání své funkce Pavlu Severovi ve prospěch zamýšlené armádní zakázky s několikaprocentní provizí označil sám Severa během pořadu Události, komentáře za osobní zkrat svého bývalého kolegy z KDU-ČSL. Považuje jej za vážné poškození vlastního jména a jednání, které si sám neumí vysvětlit. Podle Kopřivy měl právě příchod Severy na ministerstvo obrany zajistit hladký průběh stamilionové zakázky na nákup minometů, kterou odvolaný náměstek spolu s lobbistou Josefem Jindrou nabízeli finské firmě Patria, a to bez vědomí ministra. Následně měli získat až několik procent z domluvené ceny jako provizi. Severa považuje spojování své osoby s dalším skandálem v resortu obrany za absurdní a kvůli tlaku médií požádal stranické lídry o odklad svého nástupu do role generálního sekretáře. Samotný nákup 25 minometných transportérů na podvozcích Pandur označil za „nesmysl také z odborného hlediska“.

Náměstek Kopřiva byl za soukromé jednání o armádní zakázce odvolán již v pondělí. Podle Mladé fronty Dnes počítal i s případným odchodem z funkce a měl už dopředu připravenou cestu, jak obchody řídit dál – prostřednictvím Severy. „Ještě jsem nenašel sílu mu zavolat, ale přiznám se, že ten rozhovor by stejně asi nebyl publikovatelný, protože to považuji za velké poškození mého jména a není mi jasné, proč tak jednal,“ řekl Severa.

Pavel Severa:

„Pokud pan Kopřiva nepořizoval řádný zápis ze schůzky a nejednal na půdě státního úřadu, pak to musím považovat za jednání nikoliv státního úředníka, ale lobbisty.“

Rozhovor s Pavlem Severou a Alexandrem Vondrou (zdroj: ČT24)

Podle Kopřivy i jeho lobbisty Josefa Jindry měl být právě Severa garantem toho, že se nastavené mechanismy nijak vážně nenaruší. Jindra navíc zástupce finské zbrojovky ujišťoval, že náměstek Kopřiva „nastavil mechanismy tak, aby nákup dokázal ovládat i zvenku“.

„Takhle je to nalajnované, mluvil jsem s ním,“ řekl Kopřiva o Severovi na jedné ze schůzek s partnery, když jim vysvětloval, jak je celý obchod pojištěný. „Tenhle projekt by se mu strašně líbil,“ dodal. Aby se vyhnuli výběrovému řízení, chtěli Kopřiva a Jindra vytvořit společný projekt se slovenskou vládou. Díky směrnicím Evropské unie totiž není v případě spolupráce dvou států výběrové řízení nutné. Zakázku by tak převzala předem dohodnutá firma za odfakturovanou provizi pro oba vyjednavače.

Nový šéf resortu obrany Alexandr Vondra ihned po zveřejnění usvědčujících nahrávek zbavil Kopřivu funkce. Slíbil, že prověří všechny armádní zakázky resortu včetně těch, které se teprve chystají. K samotnému počínání svého náměstka se však nechtěl konkrétně vyjadřovat. „Policie to nepochybně už vyšetřuje a není na mě, abych dával stanoviska k této věci,“ řekl Vondra v Událostech, komentářích.

Alexandr Vondra
Zdroj: ČT24