První český dopravce si pořídí lokomotivy Siemens

Praha – Dopravní společnost Metrans, která zajišťuje přepravy kontejnerových vlaků z Česka do sousedních zemí, si pořídí lokomotivy. Se Siemensem uzavřela smlouvu na dodávku tří dieselových strojů typu ER20 Cargo. Po několika pronájmech lokomotiv téhož výrobce různými českými dopravci se první společnost rozhodla také k jejich nákupu. Stroje by měly být dodány během roku 2011.

Lokomotivy přezdívané „Herkules“ budou vodit kontejnerové vlaky do zahraničí, k provozu ve všech sousedních státech a také Maďarsku a Slovinsku mají být vybaveny zabezpečovacími zařízeními Mirel a Indusi, sdělila mluvčí Siemensu Petra Svatošová. Lokomotivy také dostanou přídavnou nádrž na naftu, aby mohly jezdit bez delších zastávek na co největší vzdálenosti.

Dieselové lokomotivy typu Siemens ER20 se na českých kolejích objevují od roku 2007, kdy jejich provoz povolil Drážní úřad. Většina „Herkulesů“ je k vidění v čele nákladních vlaků, pronajímají si je soukromí dopravci od německých a rakouských společností. Stroje stejného typu jezdí také s mezistátními rychlíky z Plzně do Mnichova a Norimberku, na jejichž provozu se podílí německý Vogtlandbahn a České dráhy.