Tři kraje pozastavily miliardové dotace z programu EU

Hradec Králové - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj pozastavily přidělování dotací z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod. Mezi projekty, které zatím nedostanou peníze za celkových několik miliard korun, patří třeba i stavba nové lanovky na Sněžku. O zastavení dotací dnes rozhodl výbor regionální rady, který tím reagoval na nedávné rozhodnutí vlády, že stát nebude od roku 2011 přispívat podílem 7,5 procenta na spolufinancování regionálních operačních programů.

„S rozhodnutím vlády nesouhlasíme. Žadatele o dotace jsme upozornili, že peníze jsou jen do konce roku 2010,“ řekl novinářům pardubický hejtman a předseda regionální rady Radko Martínek (ČSSD). Výbor regionální rady dnes pozastavil podpis všech smluv o poskytnutí dotací a pozastavil i vyhlašování výzev pro předkládání projektů. Zastavil i předkládání projektů v rámci kontinuální výzvy zaměřené na rozvoj krajských měst Hradce Králové, Liberce a Pardubic.

Původně měl dnes výbor schvalovat dotace přesahující tři miliardy korun pro více než 100 projektů v oblastech rozvoje cestovního ruchu, dopravní obslužnosti a krajských měst. „Žadatelům pouze sdělíme, že splnili podmínky. Projekty zatím nemůžou být spuštěny,“ řekl Martínek.

Na pozastavení dotací se v pondělí dohodli hejtmani krajů. Nové dotace mají být pozastaveny do doby, než vláda schválí návrh státního rozpočtu na příští rok. Vláda má ze zákona rozpočet předložit Poslanecké sněmovně do konce září. Schvalování evropských dotací již pozastavily regiony střední Morava, Jihozápad a Jihovýchod.

Zadržené dotace zastaví lanovku, sportovní areál i tramvajovou trasu

Také projekt výstavby nové lanovky na Sněžku, který má celkovou hodnotu 330 milionů korun při dotaci z EU 230 milionů korun, si na peníze bude muset počkat. V Pardubickém kraji je největším zastaveným projektem výstavba sportovně-turistického areálu na Králickém Sněžníku za 600 milionů korun, z nichž dotace má pokrýt jednu třetinu. V Liberci musí zatím odložit dostavbu a rekonstrukci tramvajové trati za více než 400 milionů korun. Výše dotace tam sahá k 250 milionů korun.

V regionu Severovýchod bylo zatím podle Martínka vyčerpáno na dotacích z ROP asi pět miliard korun a region patřil v čerpání mezi nejúspěšnější v zemi. Podle libereckého hejtmana Stanislava Eichlera (ČSSD) rozhodnutí vlády především postihne podnikatele a firmy, které o dotace usilují. „Podle dotačních pravidel nemohou soukromí žadatelé bez spolufinancování od státu dotaci dostat,“ řekl. Podnikatelé čerpají zhruba třetinu dotací, zbylé třetiny připadají na kraje a obce.

  • Radko Martínek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/784/78305.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1298/129759.jpg