Kontroverzní billboard mostecké ČSSD se zřejmě změní

Most - Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jednal se straníky ze severu Čech o kontroverzním mosteckém billboardu. Sobotka tvrdí, že bude billboard stažen. Místní politici si ovšem dohodu vykládají jinak, podle jejich názoru se slogan: „Proč bych měl litovat, že jsem ve svém domově národnostní většinou? Jeden stát, jedna pravidla!“ pouze upraví tak, aby nebyl napadnutelný kvůli údajnému rasismu. Předseda mostecké ČSSD Lubomír Holý řekl, že billboardy budou jen přelepeny.

„Na základě pátečního usnesení politického grémia ČSSD jsem se dohodl s lídrem kandidátky ČSSD v Mostě Karlem Novotným a předsedou KVV ČSSD v Ústeckém kraji Petrem Bendou na stažení kontroverzního plakátu z mostecké kampaně místní ČSSD,“ uvedl v tiskovém prohlášení Sobotka. Plakát bude podle něj stažen příští týden.

Severočeští sociální demokraté si ovšem zmíněnou dohodu vykládají poněkud jinak. „Billboardy nebudeme stahovat jako takové, uděláme maximálně korekci v textu,“ řekl Holý. Nové znění textu by mělo být podle něj známé dnes nebo v pondělí, pak bude posláno ke schválení vedení ČSSD. „Dohoda mezi naším lídrem a vedením ČSSD je taková, že by korektura byla akceptovatelná,“ řekl.

Mostečtí prý počítají prakticky jen s přelepováním sloganu, nikoli odstraňováním plakátu. „Už jsem o tom mluvil s Karlem Novotným. Chtěli bychom to vyřešit do pátku, uvidíme, jak stihne firma udělat přelepy. Maximálně by to ale mělo trvat do pondělka,“ dodal Holý.

S kompletním stažením billboardů nesouhlasí ani šéf krajské ČSSD Petr Benda. „Je to primární rozhodnutí místní organizace. Řekl jsem jim na to svůj názor a věřím, že ten slogan upraví, aby nepůsobil na některé skupiny negativně. Obsah sdělení by ale měl zůstat,“ řekl bez dalších podrobností Benda.

Vydáno pod