Statisícové odměny dostalo loni u policie 438 lidí

Praha - U policie loni pracovalo 438 lidí, kteří dostali za rok na odměnách přes 100 tisíc korun. Podle dnešní MfDnes si nejvyšší odměny odneslo deset policejních šéfů. Jeden z policistů měl loni vedle platu dokonce 760 tisíc korun. Vyplývá to z údajů, které si od ministra vnitra Radka Johna (VV) vyžádal poslanec a jeho stranický kolega Stanislav Huml. Kdo konkrétně vysoké prémie dostal, vedení policie ale neprozradilo. John slíbil, že informace o nezvykle vysokých odměnách prověří.

„Ve zveřejnění jmen policistů, kteří pobírali odměny, nám brání zákon na ochranu osobních údajů,“ řekl mluvčí policejního prezidia Jaroslav Ibehej. Podle zdrojů deníku vysoké odměny dostali lidé na manažerských pozicích - krajští ředitelé, vedoucí velkých útvarů nebo šéfové z policejního prezidia. Odměny jsou přitom mnohdy vyšší, než jaký je roční plat policisty stanovený tabulkami.

Personální ředitel policie Roman Fidler:

„Systém odměn už několik let slouží jako motivační prvek pro ty, kteří nesou největší odpovědnost. Tabulkový plat pro policisty v nejnáročnějších manažerských funkcích není adekvátní.“

Podle zákona o služebním poměru je policistovi ale možné odměnu jednorázově vyplatit za splnění mimořádného úkolu nebo za dosavadní výkon služby při dovršení 50 let věku. Podle Fidlera ale nebyl zákon porušen, protože „když některý vedoucí nebo ředitel zvládl na jedničku své úkoly, lze to považovat za splnění mimořádného služebního úkolu“.

John slíbil, že informace o nezvykle vysokých odměnách v policii prověří. Policie navíc vyplácela vysoké prémie v době, kdy už musela začít výrazně šetřit. Policejním funkcionářům loni přilepšila celkem 116 miliony korun. Odměny hájí i bývalý ministr vnitra Martin Pecina, který byl ve funkci větší část loňského roku: „V minulých letech se vyplácely ještě větší částky. Za mého působení se to podařilo snížit. Nevidím důvod ten systém zrušit úplně. Je správné, že ti nejlepší manažeři dostanou zaplaceno.“

Policejní vůz
Zdroj: ČT24