Vláda chce v Afghánistánu o 200 vojáků víc, v Kosovu ubere

Praha - Česká republika plánuje posílit svůj kontingent v Afghánistánu o 200 vojáků, v příštím roce by jich tam tedy mělo sloužit 730. Odjet by znovu měli příslušníci speciálních sil, má jich být asi sto. Elitní jednotka z Prostějova již v této zemi operovala, do konce loňského roku bojovala proti ozbrojencům hnutí Táliban. Během svého nasazení si vysloužili i uznání svých amerických kolegů. Opoziční ČSSD se Vondrův návrh nelíbí, a to navzdory plánu současně stáhnout několik set vojáků z Kosova.

Po nesouhlasu levice, která ve sněmovně zablokovala další působení speciálních sil v neklidné asijské zemi, se elitní vojáci navrátili zpět do vlasti. V letošním roce je v Afghánistánu prostějovských specialistů pouze asi dvacítka, chrání český zastupitelský úřad v Kábulu. Sociální demokraté by navýšení kontingentu nepodpořili ani nyní.

Vláda patrně navrhne vyslat i více policistů, naopak v návrhu asi chybí poskytnutí radaru Artur, s nímž počítala předchozí úřednická vláda Jana Fischera. Účast českých vojáků v zahraničních misích musí schvalovat parlament. Severoatlantická aliance vyzývá své členy, aby v Afghánistánu posílili hlavně školící týmy. Do Afghánistánu odjela na začátku září skupina českých vojáků, která bude od listopadu cvičit příslušníky afghánské armády.

Z Kosova se stáhne většina vojáků

Vondra dnes zopakoval, že vedle navýšení účasti v Afghánistánu současně Česko radikálně sníží svoji účast v Kosovu na 90 vojáků. K dnešnímu dni jich tam je podle ministerstva obrany 270. V letošním roce stát schválil kosovskou misi do počtu 550 vojáků.

V současnosti v Afghánistánu pracuje 520 příslušníků české armády. Většina z vojáků působí v provinčním rekonstrukčním týmu v provincii Lógar, čeští piloti vrtulníků se svými stroji pomáhají přepravovat spojenecké i afghánské jednotky, další vojáci působí na základně Bagrám necelých 50 kilometrů severně od Kábulu.

České vrtulníky v Afghánistánu
Zdroj: ČT24
Vydáno pod