Na severu Čech zaplavila voda domy a silnice, většina řek už klesá

Liberec - Vytrvalý déšť zvedl hladiny některých řek především v severních a středních Čechách. Většina řek, které se vylily z koryt, ale už během dneška začala klesat, hladiny ostatních by podle vodohospodářů měly začít klesat v nejbližších hodinách. Na třetím stupni zůstávají Smědá v Předláncích, Řasnice ve Frýdlantu, Jeřice v Mníšku a Ploučnice ve Stráži pod Ralskem a v České Lípě. Ve středních Čechách pak platí nejvyšší stupeň povodňově aktivity na Mrlině ve Vestci a také na Jizeře v Bakově. Největší starosti dělala velká voda lidem na Frýdlantsku. Z Višňové záchranáři včera večer evakuovali 28 lidí.

V Libereckém kraji dnes stále pršelo, vody v řekách konkrétně na Frýdlantsku neubývalo, naopak přibývalo zaplavených silnic a sklepů domů. Kvůli hrozbě záplav dnes ve Frýdlantu zrušili benefiční koncert na pomoc školám, které poškodily poslední povodně v srpnu. Tehdy voda odřízla město od světa a v Libereckém a Ústeckém kraji způsobila škody přesahující deset miliard korun. Vyžádala si i pět obětí na životech.

Dnešní situace na severu Čech je o poznání méně dramatická. Ve Višňové, kde byla situace nejvážnější, se všech 28 evakuovaných během dne vrátilo zpět do svých domovů. Odpoledne ale začalo na hřebenech Jizerských hor znovu pršet, a proto ve Višňové hrozila další evakuace, podle aktuálních informací ale nařízena nebude. Hasiči ale koryto řeky Smědé budou nadále sledovat.

Silné deště opět zvedly hladiny některých řek (zdroj: ČT24)

Největší problémy působí voda na Českolipsku. „V České Lípě se řeka drží v korytě, problémy jsou ale v Pertolticích a Brništi, kde se řeka vylila z břehů,“ řekla českolipská starostka Hana Moudrá. V Pertolticích jsou zaplaveny nejen louky a zahrady, ale i přízemí některých domů, neprůjezdná je tam i silnice.

Aktuální informace o situaci v povodí českých řek naleznete na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu.

Třetí stupeň povodňové aktivity dnes museli vodohospodáři vyhlásit také ve středočeském Vestci na Nymbursku a na Jizeře v Bakově. Nejvyššího stupně povodňové aktivity se dočkalo i několik obcí v Královéhradeckém kraji. Podle pracovníků Povodí Labe by měly stoupat vodní stavy v nižších úsecích toků tak, jak v nich bude postupovat povodňová vlna. Hasiči čerpali vodu hlavně ze zatopených sklepů.

Velká voda komplikuje dopravu

V Libereckém kraji je kvůli velké vodě uzavřeno pět silnic na Českolipsku a další na Liberecku. Obtížně průjezdná je kvůli zaplavení i silnice v liberecké čtvrti Liberec - Harcov. Na hlavní silnici u Dolánek mezi Turnovem a Malou Skálou zúžil sesuv půdy profil silnice a dopravu tam řídí semafory. V Ústeckém kraji zablokoval sesuv půdy silnici u obce Libochovany na Litoměřicku. Na Teplicku je uzavřen průjezd pod železničním viaduktem u Rtyně nad Bílinou a silnice u obce Modlany. Na rychlostní komunikaci R10 zase omezily provoz velké kaluže na 65. km ve směru na Prahu a 44. kilometru ve směru na Turnov.

Ve středních Čechách se nedá projet po komunikaci II/277 v Mohelnici nad Jizerou, po silnici II/275 v Brodcích nad Jizerou a po III/2591 mezi Mladou Boleslaví a obcí Vinec. V Rožďalovicích se na silnici vylila voda z rybníka Hasina, místo je ale s opatrností průjezdné.

Během posledních 24 hodin spadlo nejvíc srážek v osadě Rudolfově u Liberce (80 milimetrů) a Fojtce (75 milimetrů) a Mlýnici (70 milimetrů) na Liberecku. V Ústeckém kraji nejvíce napršelo ve Chřibské (43 milimetrů).

Velká voda
Zdroj: ČT24/ČTK