Reportéři ČT: Jak Liberec nevýhodně vyměňoval majetek města

Liberec - Chovat se jako velký šéf, ale když se něco šustne, udělat ze sebe neviditelnou myšku a schovat se do díry. Tohle je pořád ještě převládající umění české politiky. Dobře to zosobňuje liberecký primátor Jiří Kittner. Na velkého šéfa i myšku si zahrál v jedné dosud neznámé kauze, která se stala ještě před slavným mistrovstvím světa v lyžování. Kvůli plánované stavbě lanovky byla velice nadhodnoceně vykoupena restaurace stojící v cestě. Smlouvu za město podepsal přímo primátor. Zároveň se zavázal, že kvůli ní změní územní plán města. Na to by ale neměl mít právo.

Směnu malé restaurace na úpatí Ještědu za městské nemovitosti uskutečnila akciová společnost, která je stoprocentně vlastněná městem Liberec. Akciovku s názvem Sportovní areál Ještěd město založilo v roce 2001 především proto, aby rozvíjela sportovní areál na Ještědu. Převedlo na ni také část městského majetku. Za zmíněnou malou restauraci město Liberec dalo tři byty v lukrativní čtvrti okolo zoologické zahrady, stavební parcelu v další vilové čtvrti a hlavně 35 000 pozemků v další žádané čtvrti - Harcov na okraji Liberce, která se nachází v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. „Toto je jenom vrchol ledovce,“ dodávají místní.

Směna proběhla s nápadnou vstřícností k majitelům

Podivná výměna libereckého majetku (zdroj: ČT24)

Vše začalo tím, že se město spolu se společností Sportovní areál Ještěd v roce 2005 rozhodly vybudovat na Ještědu novou lanovku. Město uzavřelo smlouvu o dílo se společností Dopplmayer za téměř 80 milionů korun. Městská akciovka Sportovní areál Ještěd měla na starosti vše ostatní.

Připomeňme si ještě, co přesně majitelé za restauraci, která měla kvůli lanovce zmizet, dostali: dva městské byty ve vilách v nejatraktivnější liberecké čtvrti, další byt v rovněž vyhledávané městské části, pozemek o výměře 1034 metrů čtverečních ve čtvrti Doubí a 35 hektarů luk a lesů i s jezírkem ve Starém Harcově na rozhraní Liberce a Jizerských hor.

Ten, kdo prodělal, je město Liberec

Majiteli restaurace byli dva liberečtí podnikatelé Rudolf a Martin Klusáčkovi. Podle smluv z katastrálního úřadu koupili restauraci Mošner v roce 2003 za 450 tisíc korun. Znalec Jiří Svoboda ocenil poté v roce 2006 restauraci na dva miliony 193 tisíc. Bratři Klusáčkovi na nemovitosti neprovedli žádnou rekonstrukci. Soubor bytů a pozemků města ocenil znalec částkou dva miliony 290 tisíc, tedy zhruba o sto tisíc více než restauraci. Jednotlivé byty podle jeho odhadu vycházejí na cenu kolem půl milionu korun.

O ceně stavebních pozemků nespekulujeme nadarmo. Celá kauza má totiž ještě jeden podstatný zádrhel. Směnnou smlouvu s bratry Klusáčkovými podepsal v roce 2006 předseda akciové společnosti SAJ, kterým byl primátor města Liberec Jiří Kittner. Obsahovala jedno nezvyklé ustanovení. Primátor se v rozporu se zákonem zavázal k tomu, že bude provedena změna územního plánu, ačkoliv on na to prostě nemá právo a je to výlučná pravomoc zastupitelstva.

Akciovka v čele s primátorem na sebe vzala opravdu těžké břemeno: slíbila, že prosadí změnu územního plánu. Z luk a lesů se měly stát stavební parcely. Pokud by se to nepovedlo, bratrům Klusáčkovým by musela zaplatit pokutu 900 000 korun. Podle právníků je tento závazek problematický a asi i neplatný. Zajištění takového výsledku nemůže být předmětem žádného smluvního závazku už proto, že by to bylo v naprostém rozporu s předpoklady na výkon veřejné funkce. Tam každý jeden zastupitel musí jednat v zájmu města, a nikoliv na základě toho, že závazek změnit územní plán byl zahrnut do nějakého smluvního ujednání nějakých obchodních společností. Jinými slovy, předseda představenstva a primátor v jedné osobě sliboval změnu územního plánu, o které ale nemůže rozhodovat nikdo jiný než zastupitelstvo. O dva roky později, v roce 2008, byl uzavřen dodatek ke smlouvě, která tento bod vypustila.

vyjádření primátora Jiřího Kittnera:

"Obchodní zákoník jasně říká, že když orgán něco podepíše, tak předseda představenstva to dostal uloženo a je povinen to podepsat, dokonce si o tom může myslet cokoliv," říká primátor Kittner. Můžeme být ještě rádi, že se akciovka nerozhodla ustanovit Ještěd nejvyšší horou světa. Pan primátor by to, podle vlastního výkladu zákona, zřejmě podepsal.

Povinnost zajistit změnu pozemků byla sice ze smlouvy vypuštěna, ale město se chová spíše tak, jako kdyby tam zůstala. Pozemek v Doubí byl původně veden jako dětské hřiště. Po změně územního plánu už je dnes stavební parcelou. Změna rozsáhlých luk ve Starém Harcově na stavební pozemky už je připravena a zastupitelstvo ji projednávalo na svém posledním předvolebním zasedání před jedenácti dny.

A zdá se, že s převedením pozemků počítají i noví majitelé. Pan podnikatel ani nečekal na to, až bude provedena změna územního plánu. Už si tady začal budovat oplocení, novou cestu, nahoře stojí chata, ačkoliv se jedná o třetí zónu CHKO. „Ta stavební činnost tam v podstatě začala bez povolení. To znamená, že bez územního rozhodnutí, bez stavebního povolení a také bez závazného stanoviska CHKO Jizerské hory. Takže je to v podstatě černá stavba. Další vývoj je na stavebním úřadu, který provedl kontrolní prohlídku. Je na něm, jestli zahájí (a asi by měl zahájit) řízení o odstranění stavby, ve kterém se bude zjišťovat, jestli ta stavba bude moci být ještě dodatečně povolena, nebo ne,“ komentuje paní Mejzrová z CHKO Jizerské hory.

Plánovaná lanovka nakonec stát nebude

Ředitel stavebního úřadu nás odkázal na tiskového mluvčího libereckého magistrátu. Martin Korych odpověděl pouze písemně, že úřady prohlídku místa teprve plánují a že výsledek řízení tedy ještě nelze předjímat. Vše dopadlo opravdu dost jinak. Stavba lanovky se totiž nakonec vůbec neuskutečnila. Pan primátor to dává za vinu dalšímu vývoji. Mimochodem prý i mistrovství světa, které sice plány úplně změnilo, ale to přinesl vývoj, který prý on ani nikdo jiný nemohl předpokládat.

Peněz prý v té době nebylo mnoho, a proto v tu chvíli došlo k zastavení projektu. Po zisku mistrovství světa se přikročilo k úplně novému řešení a postavily se tu úplně jiné objekty. Od původního plánu se proto úplně upustilo.

Na přímou otázku, proč ke směně nedocházelo v době, kdy už si radnice byla úplně jista tím, že tam ta lanovka vznikne, neumí prý pan primátor po pěti letech odpovědět. I jemu se ale dnes jeví směna nevýhodná. Nicméně o změně územního plánu už jednalo zastupitelstvo. Zatím neprošla.

  • Reportéři ČT autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/676/67542.jpg
  • Liberecký primátor Jiří Kittner autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1982/198137.jpg
  • Jiří Kittner autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/679/67882.jpg