Babího léta už se asi nedočkáme, v Krkonoších sněží

Pec pod Sněžkou - Na hřebenech Krkonoš se během dnešního dne střídají sněhové a dešťové přeháňky. Například kameny na vrcholu Sněžky kolem poledne pokrýval sněhový poprašek. Na hřebenech fouká silný vítr a viditelnost se pohybuje do 100 metrů. Poprašek podle meteorologů dlouho nevydrží. Návrat babího léta ale není příliš pravděpodobný. Brusel dnes zároveň dal zelenou rekonstrukci lanovky na nejvyšší českou horu. Podle Evropské komise není podpora ve výši 250 milionů korun nepovolenou státní pomocí. Podporu od státu by měla získat obec Pec pod Sněžkou, která lanovku vlastní.

„Počasí je pro turistiku stále mizerné, střídají se dešťové a sněhové přeháňky,“ řekl člen horské služby sloužící na Luční boudě. Na 1 602 metrů vysoké Sněžce byla v poledne teplota pod bodem mrazu, na Luční boudě teploměr ukazoval necelý jeden stupeň Celsia.

Víkend už by měl být bez deště

Počasí následujících dnů bude chladné, v noci se mohou vyskytnout přízemní mrazíky. Nejchladněji bude tento týden ve čtvrtek ráno, kdy hrozí přízemní mrazíky. Ani přes den však rtuť teploměru nepřekročí deset stupňů, mírné oteplení na maximálně 15 stupňů přijde až v prvních říjnových dnech. Návrat babího léta tedy není příliš pravděpodobný, víkend už by měl být alespoň bez deště. Srážky a mlhavé podzimní počasí by měly znovu přijít v příštím týdnu.

Vloni první sněhový poprašek pokryl hřebeny nejvyšších českých hor na začátku října, o rok dříve sněžilo poprvé už během září. Letos na podzim se sníh objevil dříve než v Krkonoších například na horách v Karlovarském kraji, kde sněžilo už na konci srpna, sníh však rychle roztál.

Lanovka na Sněžku má zelenou

Lanovka na Sněžku, která je podle komise s ohledem na životní prostředí nejšetrnějším dopravním prostředkem, není vzhledem k lokalitě předmětem hospodářské soutěže. „Vzhledem k omezením uloženým správami národních parků je z hospodářských, právních a ekologických důvodů vyloučeno, že by na české nebo na polské straně hory mohla být nově vybudována a provozována lanová dráha nebo jiný dopravní prostředek na její vrchol,“ zdůvodnila své rozhodnutí komise.

Lanovka na Sněžku
Zdroj: ČT24