Vláda zatím Veseckou neodvolala - Nečas chce mít jasno o nástupci

Praha - Vláda se dnes odvoláním nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké nezabývala. Podle premiéra Petra Nečase chce mít kabinet zároveň jasnou představu o tom, kdo ji nahradí a kdy se bude moci funkce ujmout. „Ta věc musí být vyřešena kompletně. To znamená, že musí být jasné, kdo a v jakém termínu povede nejvyšší státní zastupitelství,“ řekl Nečas. Dnes podle něj na jednání vlády na Veseckou řeč nepřišla.

Vesecká už od ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) dostala oficiální zprávu, že ve své funkci končí. Nástupcem by podle Pospíšila mohl být dosavadní český zástupce v organizaci Eurojust Pavel Zeman. Nečas si ale podle ministra spravedlnosti ještě chce promluvit jak se Zemanem, tak s dalšími státními zástupci. Plánovaná výměna by se proto mohla protáhnout až do konce roku.

Zeman vyjádřil předběžný souhlas s tím, aby se stal novým nejvyšším státním zástupcem. Jeho angažmá ale komplikují pracovní závazky v instituci EU, které má zhruba do konce roku. „Svou misi musí důstojně ukončit - a to by bylo někdy ke konci roku. Prostor tu tedy je. Není to protahování, je to snaha najít takové řešení, které bude politicky průchozí a nepovede k rozbití nejvyššího státního zastupitelství,“ řekl už dříve Pospíšil. Odchod Vesecké ještě do podzimních voleb požadovaly vládní Věci veřejné. Spokojit by se mohly ale i s tím, že se vláda na odchodu Vesecké dohodla.

Předchozí nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová označila Veseckou na sklonku roku 2007 v souvislosti s kauzou někdejšího šéfa lidovců Jiřího Čunka za členku zákulisní justiční mafie, která se snaží plně ovládnout justici, aby sloužila zájmu vládnoucí garnitury. Vesecká za to Benešovou zažalovala, Krajský soud v Praze však opakovaně rozhodl o tom, že se jí Benešová nemusí omlouvat. Rozsudek zatím není pravomocný.