John vyznamenal policisty z Krnova

Krnov - Policisté, které minulý čtvrtek při útoku na směnárnu v Krnově zranil výbuch granátu, dostali ocenění. Předal jim ho ministr vnitra Radek John a policejní prezident Oldřich Martinů. V Krnově také poděkoval ostatním civilistům, kteří při nehodě zasahovali. Zachránili tak životy dalších lidí, když 43letý pachatel z Bruntálu ozbrojený pistolí a granáty přepadl směnárnu v obchodním domě.

Každý ze čtyř policistů, kteří zasahovali proti lupiči, dostal policejní medaile za statečnost a 10 tisíc korun. Jako první proti němu zasáhl kriminalista Vladimír Rychta, ke kterému se dále přidalo několik dalších lidí: „Byla to spontánní reakce, že jsem proti pachateli zasáhl. Určitě šlo o nejtěžší zásah v dosavadní službě u policie. Ale lidé mi na místě hodně pomohli… Určitě to se mnou otřáslo, snažím se s tím vyrovnat.“

Radek John

„Zásah policistů byl včasný a naprosto perfektní. Můžeme být na ně hrdí.“

Reportáž Jana Loučky (zdroj: ČT24)

Rychta slouží u policie 23 let a dostal už druhé vyznamenání za statečnost. Kvůli současným úsporným opatřením zvažoval, že od policie odejde. „Ale po tomto zásahu jsem se rozhodl zůstat,“ dodal. Při potyčce se lupiči podařilo vystřelit z pistole, kterou mu ale lidé vytrhli a stejným způsobem se jim podařilo od útočníka získat i granát.

Třem zasahujícím obyvatelům Krnova udělil policejní prezident plaketu za statečnost. „Ceníme si toho, že civilisté policistům pomohli. Ale podle mě by měli zasahovat vyškolení lidé,“ konstatoval Martinů. Čestnou plaketu obdržel železničář, který pachatele držel do příchodu policejní hlídky, prodavačka, která mu sebrala granát, a další muž, jenž pachateli vyrazil z rukou pistoli.

Další granát ale u lupiče vybuchl ve chvíli, když se mu policisté snažili nasadit pouta. Při výbuchu utrpělo šest lidí zranění, z toho čtyři policisté. Lupič přišel vinou výbuchu granátu o život. Jednomu z policistů, který utrpěl těžké zranění, se již daří lépe. Lékaři jej z jednotky intenzivní péče již převezli na traumatologii.