V Kyjově dokončili nový autobusový terminál

Brno - V Kyjově na Hodonínsku dokončili autobusový přestupní terminál u vlakového nádraží za 17,5 milionu korun. Terminál má zajistit lepší komfort pro cestující. Vybudováno bylo nově šest autobusových stání určených pro regionální dopravu. Dálkové spoje budou nadále zastavovat na autobusovém nádraží v Kyjově. Větší část stavby byla hrazena z unijních fondů, uvedl starosta Kyjova František Lukl.

V rámci stavby vzniklo 51 parkovacích stání pro osobní auta, k tomu nové veřejné osvětlení. Projekt dotváří bezbariérová úprava chodníků, výsadba nové veřejné zeleně nebo informační a orientační systém i pro navigaci handicapovaných. Cyklisté se mohou těšit na speciální přístřešky pro kola, kde lze uložit přes tři desítky kol.

„Věřím, že terminál najde své plné využití a že se budou inspirovat i České dráhy pro to, aby svou drážní budovu a jednotlivá nástupiště opravili ve stejném režimu jako tento přednádražní prostor,“ uvedl Lukl. „Snažíme se co nejvíce propojovat dopravu autobusovou a vlakovou,“ doplnil.

Přestupní terminál v současné době staví i ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku. Podle starosty města Jaroslava Hanáka bude jeho součástí i bezbariérový přístup včetně peronů. Stavba bude dokončena v příštím roce, uvedl Hanák.