Kriminalistický ústav opouští vedení i špičkoví znalci

Praha – Z kriminalistického ústavu začali odcházet někteří odborníci a opouští ho i vedení. Během měsíce skončil ředitel i jeho náměstek. Policejní prezidium už za oba hledá náhradu. Najít nového ředitele a jeho zástupce by sice neměl být problém, mnohem těžší ale bude nahradit policejní experty. Kriminalistický ústav je jedním z nejstarších policejních útvarů. Před dvěma lety oslavil padesát let existence.

Ředitel Emil Vančo odmítá říct, proč ústav opouští. Tvrdí, že má vlastní důvody: „Ty jsem sdělil svému nadřízenému a on je samozřejmě chápe.“ O vedení ústavu se ministr vnitra Radek John nebojí, problém ale bude s hledáním nových odborníků. Odchází expert na rozbor písma, během dvou měsíců má skončit i jediný policejní znalec na hlasovou analýzu. „Že nebyl vychován jeho nástupce, to považuji za dramatickou manažerskou chybu,“ uvedl ministr.

Lidé odchází i z finančních důvodů, ministerstvo chce ale dál škrtat

Reportáž Olgy Málkové a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké v ústavu dříve bylo několik pracovníků, kteří se zaučovali, většinou ale odešli k jiným útvarům nebo do civilní sféry. „A to zejména z finančních důvodů,“ dodala. Ministerstvo přitom chce v příštím roce seškrtat rozpočet ústavu o 120 milionů korun. Není tak vyloučené, že odejdou i další lidé. Znalci v oborech, jako je genetika, daktyloskopie, balistika nebo chemická expertiza přitom patří mezi světové špičky.

Ministerstvo vnitra bude v příštím roce hospodařit s rozpočtem o 8,3 miliardy nižším. Škrty čekají všechny policejní útvary. O jejich konkrétní podobě se stále jedná. Téměř polovina se ale má uspořit na platech a zbytek na výdajích a investicích.