Děkanem plzeňských práv bude překvapivě Květoslav Růžička

Plzeň - Skandály poznamenanou fakultu práv v Plzni povede profesor Květoslav Růžička. Vystřídá současného ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, který po odhalení plagiátorské aféry fakultu dočasně vedl. Růžička získal 12 hlasů z možných 18, funkce by se měl ujmout od 1. listopadu. Favoritem volby děkana byl přitom proděkan fakulty, profesor Karel Eliáš. V tajné volbě ale získal pět hlasů, zatímco k vítězství jich potřeboval nejméně deset. O funkci děkana se ucházelo celkem pět kandidátů.

O budoucím šéfovi fakulty rozhodovalo 18 senátorů, šest z řad studentů, 12 učitelů. Hlasování předcházelo představování kandidátů, při němž nechybělo vzájemné osočování. V úterý rezignoval politolog Lukáš Valeš, jehož ale senát nechal na kandidátce. Během představování kandidátů odstoupil pražský právník Karol Hrádela, který uvedl, že podpoří Růžičku.

Květoslav Růžička

Narodil se v roce 1946 a je vedoucím katedry mezinárodního práva ZČU v Plzni. Podílel se na založení Fakulty právnické ZČU, byl prvním garantem oboru mezinárodní právo soukromé, který od roku 1996 vyučuje. Titul profesora pro obor mezinárodní právo soukromé a právo mezinárodního obchodu získal v roce 2006. Přednáší i na Univerzitě Karlově v Praze.

Práva hledají děkana po srpnovém odchodu Pospíšila na ministerstvo spravedlnosti. Volba děkana, který bude pokračovat v reformách, má potvrdit snahu fakulty očistit ji po loňských skandálech s rychlostudenty, opsanými závěrečnými pracemi i podivným přijímáním studentů.

Květoslav Růžička
Zdroj: ČT24