Zájemci o vedení Archivu bezpečnostních složek se mohou ještě přihlásit

Praha – Máte zájem šéfovat Archivu bezpečnostních složek? Do dnešního poledne máte poslední šanci podat svou přihlášku. Odborná komise poté začne ve dvoufázovém výběrovém řízení vybírat mezi uchazeči. Konkurz vyhlásil čerstvě zvolený ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman. Bývalý šéf archivářů byl odvolán po aféře se zveřejněním tajných informací. Ten nový by se měl ve funkci udržet až pět let.

Instituce uchovávající především archivní dokumenty komunistické Státní bezpečnosti je bez svého šéfa již od letošního června. Ladislava Bukovszského, jenž Archiv do té doby vedl, odvolal jeho tehdejší nadřízený a ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra. Ten vyvodil důsledky z toho, že Archiv zveřejnil na svých webových stránkách materiály vojenské kontrarozvědky obsahující údaje po 1. lednu 1990. Ne veřejnost tak mohla uniknout jména agentů, kteří jsou v bezpečnostních složkách stále aktivní.

„Zveřejnění je samozřejmě naše chyba, ale já jsem z toho vyvodil důsledky,“ komentoval tehdy fatální únik tajných informací Hazdra. Ředitele Bukovszského rovněž kritizoval za špatné zacházení s archiváliemi. Jeho úřad přitom zodpovídá za digitalizaci historických dokumentů, avšak mnohé z nich se podle tvrzení Hazdry vracely poškozené.

Konkurz na ředitele Archivu bezpečnostních složek (zdroj: ČT24)

Odvolal a sám byl odvolán

Za odvolání ředitele Archivu sklidil Zdeněk Hazdra kritiku i ze svých řad. Mnohým radním z Rady Ústavu pro studium totalitních režimu se totiž nelíbilo, že provádí tak rozsáhlé změny ve vedení, a přitom byl dosazen pouze s prozatímním mandátem na dobu určitou. Ani Hazdra tak v křesle šéfa ÚSTR dlouho nevydržel a byl Radou ÚSTR odvolán.

Ještě před svým odvoláním stačil Hazdra vypsat výběrové řízení na ředitele Archivu. To ovšem posléze jeho nástupce Daniel Herman zrušil a minulý měsíc vypsal konkurz nový. Údajně kvůli tomu, že se chtěl plně účastnit výběru kandidátů a v úřadě byl krátce. Navíc v něm viděl formální nedostatky, například nedostatečný důraz na znalosti cizích jazyků.

Jak bude probíhat konkurz?

Výběrové řízení bude probíhat ve dvou kolech. V prvním kole posoudí komise formální náležitosti přihlášek, v druhém kolem si pozve uchazeče na pohovor.

Zájemce o křeslo šéfa ústavu musí mít podle kritérií soutěže vysokoškolské vzdělání archivního nebo historického směru. Dalším požadavkem je minimálně pětiletá praxe v archivnictví a tříleté zkušenosti ve vedoucí funkci.

Archiv bezpečnostních složek je správním úřadem řízeným ÚSTR a v odborné činnosti na úseku archivnictví a spisové služby ministerstvem vnitra. S nástupem nového šéfa do úřadu se počítá od 1. ledna příštího roku, svou funkci by měl vykonávat pět let.