Silnice ve Hřensku se otevře nejdříve v polovině listopadu

Hřensko (Děčínsko) - Podle odhadů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude silnice z Hřenska do německé Schmilky ještě měsíc neprůjezdná. Cestu ohrožuje skalní bok, který se uvolnil po srpnových povodních. Dnes skončila týdenní měření pohybů masivu. Podle mluvčího Národního parku České Švýcarsko bylo třeba určit, jaký pohyb skal je normální. Skály ve Hřensku se začaly hýbat po srpnových povodních. Hlavní tah do Schmilky a Bad Schandau muselo ŘSD uzavřít 31. srpna na základě měření Správy NP České Švýcarsko.

„Aktuální předpoklad je polovina listopadu,“ uvedla pro Mladou frontu Dnes mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Po vyhodnocení měření bude možné instalovat sirény a pustit na silnici dělníky, kteří vytvoří dopadové lože pro případný utržený skalní masiv. Nestabilní skálu mají po zprovoznění silnice hlídat elektronická čidla propojená se semafory. V případě sebemenšího pohybu některých z nebezpečných bloků se pak rozsvítí na semaforech červená, budou rozeslány varovné zprávy a provoz bude zastaven. O náklady na vybudování varovného systému by se měla správa podělit s ŘSD. Silnici ŘSD nechce zprůjezdnit, dokud nebudou sanovány nestabilní skalní bloky.

Se stabilitou některých skal u hlavního tahu má Hřensko problémy již dlouho. V minulém roce spadl na silnici mezi Schmilkou a Hřenskem skalní blok, zatím se ale nikdo neměl k jeho odklizení. O tom má rozhodnout až správní soud, který má určit zda má zabezpečení skal zaplatit Správa NP České Švýcarsko jako majitel pozemku, odkud kámen spadl, nebo ŘSD, jako majitel pozemku, kam dopadl.