Báňský úřad udělil za propad tunelu Blanka milionovou pokutu

Praha - Báňský úřad udělil firmě Metrostav za červencový propad pražského tunelu Blanka milionovou pokutu. Informoval o tom výrobně-technický ředitel Metrostavu Ivan Hrdina. Podle mluvčího společnosti Františka Poláka dostala firma pokutu za špatný technologický postup. „Bylo nám vyčítáno, že jsme postupovali rychleji, než povolují technologické postupy,“ vysvětloval Polák. Pochybení se podle něj týkalo bourání podpěr.

Metrostav se nicméně domnívá, že důvodů k havárii bylo více. Dušan Havel z báňského úřadu se k pokutě nechtěl vyjadřovat, protože rozhodnutí ještě nenabylo právní moci. 

Metrostav teď může začít pracovat na zbývajících 150 metrech tunelu, které ještě chybí. Podle mluvčího má společnost povolenu ražbu v jižní části tunelu. Hned v pondělí pak chce Metrostav předat báňskému úřadu poslední podklady, aby mohl zahájit ražbu v severní části, kde došlo k propadu. 

Peníze za červencový propad chce po Metrostavu i Praha, která bude vymáhat 9,5 milionu korun. V částce je i poškození dobrého jména města a náklady na vypracování odborných posudků. Praha už dříve vyčíslila výši škod na zhruba 5,9 milionu korun, poškození dobrého jména pak na 3,5 milionu. S Metrostavem bude nyní o zaplacení částky jednat odbor městského investora. 

Tunel Blanka se během stavby propadl už třikrát. Dvakrát vznikl kráter ve Stromovce, naposledy se půda propadla u ministerstva kultury v Praze 6. Případ vyšetřuje i policie.

Vydáno pod