Pozemkový fond vymáhá půdu z restitucí, majitelé se brání

Praha - Desítky lidí obdržely od Pozemkového fondu nečekanou výzvu, aby buď vrátily pozemky, které byly součástí restitučního vyrovnání, nebo doplatily jejich cenu. Úřad se odvolává na to, že původní ocenění bylo špatné. Nabyvatelé ale nesouhlasí a jsou připravení se soudit. V řadě případů navíc vlastní pozemky i několik let. Pozemkový fond však v červenci ukončil rozsáhlou kontrolu, při které našel chyby v původním ocenění restitučních nároků.

Na základě výsledků fond odeslal už 60 dopisů. Při kontrolách restitučních nároků prý bylo objeveno až 800 problematických spisů. Týkají se zejména chyb při uznávání a oceňování restitučních nároků. Ty však prováděli znalci najatí samotným Pozemkovým fondem. Jeden takový dopis otevřel v září i majitel pozemku v okolí Mníšku pod Brdy. Zástupce státu mu v něm stroze oznamuje, že se bezdůvodně obohatil a pozemek musí do sedmi dnů vrátit. Majitel na výzvu nereagoval a je připraven celou věc řešit soudně.

Ve spisech se objevuje i případ, ve kterém původní znalec před patnácti lety ocenil restituční nárok na milion za stavební plochu. Nyní však po kontrole přišel jiný znalec s tím, že jeho výše dosáhla sedmi tisíc korun jako za pole. Fond požaduje pozemek zpět a kritizuje také počínání znalců. 

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

Podle právníků však není výzva Pozemkového fondu vracet půdu nebo parcely natolik závazná, jak se může zpočátku zdát. „Postup při nápravě těchto nesrovnalostí může být problematický - zejména z toho důvodu, že již jsou uzavřeny smlouvy,“ vysvětlil expert na restituční a vlastnické právo Tomáš Těmín. Pozemkový fond chce sporné případy řešit dohodou. Pokud to nepůjde, začne podávat žaloby k soudu.