Koalice se bojí destruktivního Senátu, ČSSD chce lepší komunikaci

Praha - Úspěch sociální demokracie ve volbách a případné ovládnutí horní komory by mohlo zkomplikovat vládní reformní plány. Premiér Nečas se dokonce obává destrukce vládního programu horní komorou. Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka se naopak domnívá, že silnější pozice levice v Senátu by napomohla k lepší komunikaci mezi koalicí a opozicí. Právě zpomalení schvalování reforem se vládě příliš nezamlouvá, neboť některé reformní kroky a opatření chce mít vláda schválené už do konce letošního roku, a v tom by mohla sehrát horní komora zásadní roli. Nečas se obává zdržení reformních kroků a například i toho, že v takovém případě opozice ohrozí schvalování vojenských misí, tedy účast českých vojáků v Afghánistánu.

„Reálně hrozí, že (sociální demokraté) nebudou použitelní pro nějaký politický dialog, není pravda, že je válcujeme,“ uvedl Nečas. Není podle něj možné, aby ČSSD určovala, co je spravedlivé, a co je nespravedlivé. „To, co děláme my, dělají vlády po celé Evropě (…) Nepopulární kroky dělají levicové i pravicové vlády prostě proto, že jsou nezbytné,“ hájil koaliční návrhy zahrnující například plošné snížení platů ve veřejném sektoru.  

Sobotka versus Nečas v OVM

Bohuslav Sobotka: „Senát může konečně sehrát roli pojistky proti chybám vlády Petra Nečase a já myslím, že to je pozitivní. Pokud v Senátu bude jiná většina než v Poslanecké sněmovně, tak bude mít konečně Senát smysl.“

Petr Nečas: „To, co hrozí, je, že by nebyl korigující Senát, ale vzhledem ke způsobu chování sociální demokracie Senát destruktivní.“

Koalice ale musí ve druhém kole senátních voleb spoléhat především na kandidáty TOP 09 a ODS. Z Johnovy strany prošel do druhého kola jen jeden zástupce, hůře jsou na tom z parlamentních stran už jen komunisté. V prvním kole neuspěl ani jeden jejich kandidát. „To, že naši voliči nevnímají přínos Senátu, to znamená, že zatím nepocítili, jakým způsobem může Senát zhoršit jejich situaci,“ komentoval v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce komunistické výsledky senátních voleb. 

Strany teď mají necelý týden na to, aby pro své lidi vyjednaly podporu pro druhé kolo a aby vyburcovaly své příznivce. Účast ve druhých kolech totiž bývá tradičně nižší než v kolech prvních.

V prvním kole senátních voleb lidé žádného senátora nezvolili. Vítězství v poločase slaví ČSSD. Do druhého kola jí postoupilo 22 kandidátů. ODS je ale v těsném závěsu, bojovat bude v 19 obvodech. Ostatní strany mají velký odstup. Pět aspirantů na křeslo v Senátu má TOP 09 a STAN, tři křesťanští demokraté a dva Severočeši.cz. Po jednom pak VV, Nestraníci a Nezávislí. 

Klíčový bude výsledek dvou nejsilnějších stran

V tuto chvíli se hraje o to, jestli Senát bude levicový, nebo si v něm většinu udrží vládní koalice. Pokud by sociální demokracie získala alespoň 12 křesel potřebných k většině v Senátu, mohla by například vracet vládní návrhy zpět do sněmovny, a brzdit tak jejich přijetí. Například pozdější přijetí novely zákona o dani z příjmu by zkomplikovalo její výběr a mohlo by navýšit plánovaný rozpočtový schodek na příští rok. 

V boji o levicovou většinu je ČSSD osamocená. Komunistům neprošel do druhého kola ani jeden kandidát. V prvním kole senátních voleb také nečekaně propadli i někteří známí politici - například bývalí místopředsedové sněmovny Lucie Talmanová a Jan Kasal nebo úřadující šéfka lidovců Michaela Šojdrová. Některé obvody zase nabídnou ve druhém kole zajímavé souboje. Třeba na Liberecku se utká šéf Senátu Přemysl Sobotka s hejtmanem Stanislavem Eichlerem. Na jihu Čech vyzve současný senátor Tomáš Jirsa bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidlu a v Hodoníně místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach senátorku Alenu Venhodovou.

Petr Nečas
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK
Vydáno pod