Tůma se Svobodou zvládnou jednání o programu do konce týdne

Praha – První schůzky o koalici v Praze zatím nepřinesly náznak jasné dohody. Vyjednavači vítězné TOP 09 se dopoledne sešli se zástupci ODS, odpoledne pak se sociálními demokraty. Dnešní jednání bylo krátké a v podstatě formální. Politici očekávají, že programová jednání by byla poměrně dlouhá. Radniční koalice by ale mohla vzniknout v řádu týdnů, nikoli měsíců. Ve hře stále zůstávají všechny dvojčlenné varianty spolupráce těchto stran.

Lídr TOP 09 v Praze Zdeněk Tůma a kandidát na pražského primátora za ODS Bohuslav Svoboda začnou jednat o programu případné koalice na radnici hlavního města koncem týdne. Nejprve mají podle jejich společného soudu vzniknout zastupitelské kluby, až poté dostanou jejich předsedové za úkol hledat programovou shodu. Svoboda dnes zároveň uvedl, že respektuje Zdeňka Tůmu jako možného příštího primátora.

Ačkoli se na dnešním jednání nehovořilo o personálních otázkách, Tůma zopakoval, že očekává ze strany ODS sebereflexi. TOP 09 vadí především odcházející radní Milan Richter, Rudolf Blažek nebo Pavel Klega, kteří jsou spojováni s řadou afér. Podle Svobody ODS volební výsledky reflektuje, ale jde o vnitrostranickou věc: „Víme, že se musíme personálně změnit, ale jsem přesvědčen o tom, že to je otázka, která patří do jednání ODS a pak až ven.“

V programu se obě strany shodnou na dokončení obchvatu Prahy a prodloužení metra až do Motola. ODS by zřejmě kývla i na úpravu pravidel kontroverzní Opencard. Náročnější projekty ale chtějí obě strany dohadovat až podle toho, na co budou peníze.

Stále ale zůstává ve hře možnost vzniku jiných koalic na pražské radnici. Předseda ODS v Praze Boris Šťastný uvedl, že velmi nepravděpodobný je vznik městské rady ze zástupců TOP 09, ODS a ČSSD. Ostatní varianty zůstávají otevřené. V úterý se sociální demokraté setkají se zástupci ODS a v pátek opět i s TOP 09. „Velké šance ale nemáme. Já bych to viděl nějakým způsobem třicet procent pro TOP 09, 20 procent pro ODS v tuto chvíli,“ řekl ČT místopředseda pražské ČSSD Karel Březina.

Zdeněk Tůma:

„Očekáváme ze strany ODS určitou míru sebereflexe, protože současné vedení města nemá nejlepší pověst. Proto my jsme zdůrazňovali, že to určitě bude předmětem jednání.“

Bohuslav Svoboda: „ODS velmi silně reflektuje vzkaz voličů, do těchto voleb jsme šli s tím, že se musíme personálně změnit, abychom byli stranou důvěryhodnou.“

Bývalý prezident Václav Havel věří, že výsledek voleb v hlavním městě „provětrá“ pražský magistrát. Sympaticky se mu podle jeho slov zatím jeví vítěz voleb na pražskou radnici TOP 09. Slibuje si od ní, že bude působit lépe než předchozí vedení města, které podle něj bylo jedno z nejhorších.