O složení pražské koalice se možná rozhodne už v úterý

Praha - V Praze dnes pokračovalo další kolo jednání o možné koalici na radnici. TOP 09 chce přijít s prvním návrhem koaliční dohody v úterý. Podle jejího pražské šéfa Františka Laudáta předloží strana návrhy pro obě možné koalice, tedy s ODS i s ČSSD. Do té doby chce dojednat případné programové neshody. TOP 09 dnes v Praze jednala s ČSSD i s ODS. Samostatná jednání ale spolu vedli i sociální a občanští demokraté. Ve hře jsou tak stále tři varianty možné koalice.

TOP 09 a ODS dnes v Praze řešily především programové otázky. Podle Rudolfa Blažka (ODS) půjde asi o dvanáct oblastí, ve kterých je potřeba najít shodu. TOP 09 bude požadovat doplnění schválené protikorupční strategie, zajímá se o problematiku územního plánu, řešit se bude i metropolitní policie. „V úterý pak přijdeme s prvním návrhem případné koaliční dohody,“ uvedl předseda pražské TOP 09 František Laudát s tím, že strana předloží návrhy pro obě možné koalice. ODS zatím návrh koaliční dohody nechystá. „Čekáme nejprve na nabídku vítěze voleb, teprve potom se rozhodneme, jak budeme dál postupovat,“ dodal předseda pražské ODS Boris Šťastný.

ČSSD a TOP 09 dnes našla v mnohých bodech programu shodu. Rozpory ale mezi nimi zatím panují například v bytové a sociální politice a částečně v oblasti zdravotnictví a dopravy. Neshodly se například na cenách jízdného v hromadné dopravě. Zatímco TOP 09 by jízdné neměnila, sociální demokraté chtějí, aby nově jezdily zadarmo děti až do 15 let a senioři nad 65. „V obecném trendu je ale shoda poměrně velká,“ uvedl po jednání Tomáš Hudeček (TOP 09). Podle Karla Březiny (ČSSD) diskutovali také o tématech, která nemají ve svých volebních programech. „Do příštího jednání jsme si dali nějaké domácí úkoly,“ poznamenal.

TOP 09 se velké koalice nebojí

Boris Šťastný:

„Pro občanské demokraty jsou stále všechny varianty koalice otevřené, všechny mají stejnou pravděpodobnost.“

Pokračují ale i jednání mezi občanskými a sociálními demokraty. Za tyto strany už nejednají celé týmy, ale pouze programoví vyjednavači Rudolf Blažek a Karel Březina, kteří se spolu sešli i dnes. Další schůzky budou podle Březiny pokračovat příští týden. „Klub zastupitelů ani žádný z orgánů pražské ODS neomezil mandát vyjednavačů tak, že by dával prioritu kterékoli z variant,“ prohlásil v úterý Boris Šťastný.

Koalice ODS a ČSSD by byla pro občanské demokraty výhodná v tom, že by jako silnější strana mohli získat post primátora. Také by zřejmě nemuseli obměňovat některé tváře, které se nezamlouvají TOP 09. „Skutečnost je taková, že současné vedení města nemá nejlepší pověst, očekáváme proto určitou míru sebereflexe,“ myslí si volební lídr TOP 09 Zdeněk Tůma. Pražská „topka“ se ale spojení občanských a sociálních demokratů neobává.

Proti koalici ODS a ČSSD je Nečas i Dienstbier mladší

S případnou koalicí ODS a ČSSD ale nesouhlasí mimo jiné předseda ODS a premiér Petr Nečas. Proti této variantě se vyslovil také volební lídr sociálních demokratů v Praze Jiří Dienstbier mladší.

Výsledky komunálních voleb v Praze
Zdroj: ČT24