Dušičky ucpou silnice i za hranicemi

Vídeň/Varšava/Bratislava – Se silným provozem na silnicích musí počítat řidiči i za českými hranicemi. Zácpy se očekávají v sobotu, neděli i pondělí na svátek všech svatých, kdy mají Slováci, Poláci, Němci i Rakušané volno. Na jihu Německa navíc o víkendu začínají podzimní prázdniny. Klidu si neužijí ani lidé, kteří dávají přednost železnici. Dopravní společnosti oznámily, že posílí své spoje, přesto mohou být vlaky plné. Dopravní nápor by měl v sousedních státech ustat až v pondělí večer.

Na Slovensku se větší počet řidičů zřejmě vydá na cestu už dnes odpoledne. Nejhustší provoz se očekává v Bratislavě a jejím okolí. Mnoho lidí zaměstnaných v hlavním městě stráví prodloužený víkend s příbuznými v regionech. Na silnicích a v okolí hřbitovů přibude policistů, kteří budou řídit a usměrňovat dopravu. „Provoz zhoustne, ale vážnější problémy neočekáváme, neboť na slovenských silnicích se v současnosti jezdí bez výraznějších dopravních omezení. Situaci by mohlo zkomplikovat jen případné sněžení,“ řekl Vladimír Michal ze Stella Centra, které u východních sousedů mapuje dopravní situaci.

Naopak rakouský automotoklub ÖAMTC počítá s tvorbou kolon na některých úsecích silnic a dálnic. Zácpy pravděpodobně budou také ve Vídni a jejím nejbližším okolí. Usnadnit cestování po metropoli může městská hromadná doprava, kterou chce dopravní podnik posílit. Budou jezdit i zvláštní spoje k některým hřbitovům.

Dopravní zácpy hrozí i v Německu. Čilý provoz by mohl panovat zvlášť na jihu země, v Bavorsku a Bádensku-Württembersku začínají podzimní prázdniny. Autoklub ADAC očekává, že se doprava začne zahušťovat v pátek odpoledne, silnice budou přeplněné také v neděli a pondělí. Cestování navíc mohou zkomplikovat práce, které probíhají na německých dálnicích.

Rovněž motoristé mířící do Polska se musí připravit na to, že o víkendu a v pondělí bude na silnicích velmi rušno. Uklidit hrob blízkých a zapálit na něm svíčku je pro Poláky na Svátek všech svatých takřka povinností.