Pražská ODS nabízí nová jména, ale zatím žádnou koalici

Praha - Pražská ODS nechce do vedení města žádnou ze starých tváří, které již ve vedení Prahy působily. Bohuslav Svoboda včera večer představil návrh na personální obsazení. Do středy 10. listopadu bude ODS jednat výhradně s TOP 09, nicméně návrh pro ČSSD je již také hotový. Podle neoficiálních informací nebude chtít ODS uzavřít koalici dřív, než městský soud rozhodne o volebních stížnostech. Všech osm jmen, která večer Svoboda navrhl pražské regionální radě a zastupitelskému klubu, včerejší jednání schválilo.

Především se jednalo o starostu Letňan Ivana Kabického, zastupitele Prahy 4 Radka Lohynského, starostu Prahy 8 Josefa Noska a manažera hokejové Sparty Petra Břízu, dále v návrhu figurují jména Andrey Vlásenkové či Petra Břízy. Na nejvyšší posty se tedy nedostanou nejvíce kritizovaní bývalí zastupitelé Rudolf Blažek, Pavel Klega a Milan Richter.

K návrhu koaliční dohody, kterou vypracovala TOP 09, má ODS několik výhrad. Vadí jí například rozpočtové určení daní, územní plánování či dlouhodobá strategie na zadlužení města. Podle předsedy pražské ODS Borise Šťastného lze stále jednat i s ČSSD, které nicméně ODS nabízí poměrně obtížnou dohodu. Ta chce totiž sedm křesel v radě, primátora a program ODS v celém rozsahu. Jednání o koalici by se tak mělo uzavřít do konce příštího týdne.