Zapálil sklep s lidmi, dostal šest let

Ostrava - Na šest let poslal dnes ostravský soud do vězení šestačtyřicetiletého Vladimíra Krcha za to, že letos v březnu v Ostravě-Porubě zapálil sklep se dvěma spícími muži. Ti utrpěli popáleniny. Podle obžaloby se Krch chtěl pomstít za to, že bezdomovci obsadili místo, kde obvykle přespával. Odsouzený ale tvrzení obžaloby odmítá, oba známé chtěl podle vlastních slov jen vystrašit a z místa vyhnat.

S touto verzí obhajoby se ale soudce neztotožnil. „Jako dospělý člověk si musel být vědom toho, co může oheň způsobit,“ řekl soudce s tím, že navíc na místě po založení požáru zůstal a čekal, až se oheň rozhoří.

V neprospěch verze obžalovaného nakonec svědčil i fakt, že se nijak sám nepokusil oheň uhasit. „Pouze stroze informoval hasiče. Ani na ně nepočkal, aby je navedl či jim jinak pomohl,“ řekl soudce. Podle něj se zcela potvrdil postoj státního zástupce, který požadoval trest za pokus o těžkou újmu na zdraví. „Následky podle znalkyně mohly být mnohem závažnější. Muži mohli utrpět mnohem rozsáhlejší popáleniny kůže, dýchacích cest, či dokonce plic,“ řekl soudce. Podle žalobce Aloise Dlouhého se tak nestalo jen díky šťastné náhodě.

Krch v lednu vyšel z vězení

Začátkem března chtěl podle obžaloby přespat Krch ve sklepě, kde dříve žil. Místo ale v minulosti ukázal dvěma dalším bezdomovcům. Právě s nimi se ve sklepě porubského obytného domu setkal. Bezdomovci se pohádali, dvojice odmítla místo opustit. Na to Krch podle obžaloby reagoval tím, že ke dřevěným dveřím přikutálel pneumatiku, do které vložil papírovou krabici a zapálené noviny a odešel. Podle vlastních dřívějších slov si ale venku uvědomil riziko svého jednání, proto z telefonní budky volal dvakrát na Hasičskou záchrannou službu.

Několikrát trestaný Krch letos v lednu opustil vězení, kde si odpykával trest za vydírání. Nějakou dobu bydlel v bytě se svou matkou a jejím manželem. Kvůli častým hádkám ale odešel a žil na ulici.