Pacient chce operaci bez čekání, tak si ji celou zaplatí. Prý je vše legální

Praha – Většině nemocnic už ke konci roku docházejí peníze na ty operace, které nejsou akutní. Pokud zařízení svůj finanční limit vyčerpá, tak musí pacientovi zařídit péči v jiné nemocnici. Pokud je ale pacient dostatečně movitý, tak si může operaci celou zaplatit sám, v takovém případě pak nemusí čekat do dalšího roku. Tento postup byl dosud v české kotlině nevídaný, teď s ním ale přišla jedna z nemocnic v Moravskoslezském kraji, uvedly Lidové noviny. Podle ministerstva zdravotnictví i oslovených právníků je sice zvolený postup neobvyklý, rozhodně ale není nezákonný.

Nemocnice už připravila smlouvu, podle které má pacient zaplatit přes 700 tisíc korun. Na oplátku však bude mít jistotu, že operaci absolvuje v tom zařízení, které si sám vybral. Na zákrok by měl sice nárok zdarma ze zdravotního pojištění, musel by ale čekat do příštího roku. „Pokud smlouva mezi pojišťovnou a zdravotnickým zařízením nějakou část péče nekryje, tak je zřejmé, že péči někdo zaplatit musí, a v takovém případě může zdravotnické zařízení žádat po pojištěnci zaplacení,“ domnívá se právník Ondřej Dostál. 

S postupem, který zvolila severomoravská nemocnice, sice zákon nepočítá, zařízení se prý ale ničím neprovinilo. „Pokud pacient nebyl uveden v omyl a pokud to nebude napadat, tak by nemělo dojít k porušení zákona,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Sršeň. Většina zdravotnických zařízení ovšem tento postup odmítá. Podle ředitelky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a exministryně zdravotnictví Dany Juráskové to ani zákon neumožňuje. 

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) plánuje, že by si v budoucnu pacienti mohli za nadstandartní péči připlácet. Nejdříve se ale zákonem musí stanovit standardní péče. Podobné případy - jako ten zveřejněný Lidovými novinami - musí být ovšem podle ministra striktně regulovány. „Je potřeba ošetřit to, když někdo čeká na výkon z veřejného zdravotního pojištění, aby ho takovýhle člověk nemohl předběhnout. A když předběhnout, tak v rámci nadstandardní kapacity, kterou ten který ústav má,“ zdůrazňuje Heger.

Monitor životních funkcí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod