Příští rok se otevře nejméně dálnic od roku 2005

Praha - Příští rok se řidičům v České republice otevře pouhých 22 kilometrů nových dálničních komunikací, méně to bylo naposledy v roce 2005. Vyplývá to z údajů Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). O nové kilometry se tak prodlouží rychlostní silnice R6 na Sokolovsku a R48 v Moravskoslezském kraji. Řidiči příští rok poprvé výrazněji pocítí útlum, který přineslo omezení výstavby v důsledku nedostatku peněz.

Nejdelší nový úsek zprovozní silničáři příští rok na R6 mezi Novým Sedlem a Sokolovem (7,5 km), jen o několik set metrů kratší bude nová část rychlostní silnice R48 u Frýdku-Místku. Ze Sokolova bude R6 pokračovat pětikilometrovou spojkou na Tisovou, nejkratší novou dálniční komunikací bude obchvat Příbora na R48, který bude měřit 1,5 kilometru.

Na příští rok se rozpočet fondu dopravy sníží o 36 procent na 61 miliard, už nyní se přitom staví na účet příštího roku. Ještě letos se otevřelo nebo do konce roku otevře téměř 52 nových kilometrů, z nich nejvýznamnější je nová jihozápadní část Pražského okruhu.

Česká páteřní síť dálnic a rychlostních silnic, která slaví 30 let od definitivního propojení Prahy, Brna a Bratislavy dálnicemi D1 a D2, má před sebou ještě dlouhou existenci v nedokončeném stavu. Ke konci letošního roku bude měřit celkem 1165 km a k dokončení sítě tak zbývá dostavět přes 1 000 kilometrů. Optimistická varianta prý hovoří o roku 2025, pesimistická posunuje datum o sto let dále. Záleží také na tom, zda a kdy se ministerstvu podaří zapojit do výstavby dálnic soukromé peníze v rámci projektů PPP.