Kárný senát potrestal soudce Příhodu 30procentním snížením platu

Brno - Soudce Krajského soudu v Ústí nad Labem René Příhoda bude jeden rok pobírat o 30 procent nižší plat. Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) jej dnes potrestal za údajnou manipulaci s protokolem. V jednom případě prý v písemném vyhotovení rozhodnutí uvedl odlišný výrok, než jaký vyhlásil při veřejném jednání. Dalších pět údajných manipulací se neprokázalo. Příhoda má kvůli kárnému řízení dočasně pozastaven výkon funkce. Vinu popírá, ničeho se prý nedopustil.

Roční snížení platu o 30 procent je nejpřísnější peněžní postih, který lze v kárném řízení uložit. Přísnějším trestem je už jen zbavení taláru. Předseda krajského soudu Milan Kohoutek v pondělí při závěrečné řeči navrhl, aby kárný senát zprostil Příhodu funkce soudce. Soud tomu nevyhověl.

Nejvyšší správní soud se Příhodovým případem zabýval na několika veřejných jednáních, vyslechl také řadu svědků. Ani po zevrubném dokazování se nepodařilo prokázat dalších pět údajných provinění. V pondělí po závěrečných řečech kárný senát jednání odročil, dnes se sešel za zavřenými dveřmi a bez přítomnosti účastníků řízení.

Za Příhodovými chybami by mohla být nedbalost, ne úmysl

Kouhoutek před kárným senátem nešetřil kritikou soudce Příhody. „Pokud soudce přistoupí ke změně protokolu oproti tomu, jak rozhodnutí vyhlásil, jde o tak závažné porušení jeho povinností, že nelze žádat nic jiného než odvolání z funkce,“ uvedl Kohoutek v pondělí. Každý soudce podle něj může udělat chybu. Není prý ale možné měnit protokol a rozhodnutí. Příhoda vypověděl, že je mu celý případ nepříjemný z pracovního i osobního hlediska, projednávání je prý zdrcující. Jakékoliv pochybení popírá. „Nevím, proč bych si měl komplikovat život nějakým měněním protokolu,“ uvedl Příhoda.

Kohoutek už dříve řekl, že šest sporných případů nemá společného jmenovatele. Za změnami prý může být Příhodova nedbalost. V inkriminované době se údajně chtěl dostat na stáž na ministerstvo spravedlnosti a snažil se případy rychle vyřešit.