Obvinění Jančíka padlo, bylo nezákonné

Praha - Státní zástupce zrušil minulý týden trestní stíhání bývalého starosty radnice Prahy 5 Milana Jančíka. Usnesení policie o zahájení trestního stíhání je totiž podle něj nepřezkoumatelné, a tudíž nezákonné. Aby se Jančík vrátil před soud, budou muset detektivové své dosavadní závěry doplnit o další důkazy. Protikorupční policie obvinila bývalého starostu a někdejšího místopředsedu pražské ODS koncem loňského roku ze zneužití pravomoci úřední osoby. Informaci přinesl server Novinky.cz.

„Vymezil jsem zhruba jinak tu dobu, pro kterou byl JUDr. Jančík stíhán, a rovněž jsem dospěl k jiné výši neoprávněného prospěchu,“ řekl ČT státní zástupce Prahy 5 Martin Černý. Usnesení policie o zahájení trestního stíhání považuje za nepřezkoumatelné, a tudíž nezákonné. Po policii nyní žádá nové trestní stíhání. To by mohlo přijít během několika dní. „My se domníváme, že skutek se stal, pouze bude v novém usnesení jinak popsaný,“ dodal mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Bývalého starostu ale krok státního zástupce potěšil. „Pro mě je velmi potěšující, že v této zemi platí právo, a neplatí jiné věci, takže to vítám,“ řekl ČT.

Jančík ve studiu ČT24:

„Problémem je to, že Agentura Praha 5 dluží skoro 6,5 milionu korun městské části. Na to jsem já ještě v době, kdy jsem byl starostou městské části, podal žalobu k obvodnímu soudu Prahy 5. Teď jde o to, aby soud rozhodl o tom, aby byl platební výměr agentuře doručen, a agentura tento dluh po všech vzájemných zápočtech zaplatila.“

Protikorupční policie už na doplnění důkazů pracuje. „Státní zástupce ve zrušení usnesení konstatuje, že práce policie byla precizní, tady došlo pouze k nějaké neshodě v právním názoru věci,“ uvedl Skřepek. Policie Jančíka viní z toho, že jako starosta neoprávněně a úmyslně bez vědomí zastupitelstva uzavřel s firmou Agentura Praha 5 smlouvu o postoupení pohledávek na dlužném nájemném přesahujícím částku 63 milionů. Agentura si díky tomu měla neoprávněně přijít na 4,4 milionu korun. Jančíka tak policie zřejmě obviní ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Jde o paragraf se sazbou od 3 do 10 let vězení.

Jančík se však brání: „V žádném případě bych si nedovolil obejít zastupitelstvo, nezakládá se to na pravdě. Všechny dokumenty jsou policii k dispozici. Naprosto vylučuji jakékoli spojování mé osoby s Agenturou Praha 5 a absolutně odmítám, že bych v ní měl jakýkoli podíl.“ Policie bude případ dál prověřovat.

Milan Jančík pro ČT:

„Já si nejsem vědom jakéhokoli pochybení za mého působení na radnici, které by mělo být trestně právně stíháno, a dost dobře si nedovedu představit, že by další takové obvinění přišlo.“