ČSSD: Koaliční spor diskredituje budoucího policejního prezidenta

Praha – Sociálním demokratům se nelíbí spory o jmenování nového policejního prezidenta, které otřásají vládní koalicí. Podle vyjádření úřadujícícho předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky to Petra Lessyho, jehož jmenování do funkce šéfa policie ministru vnitra Radku Johnovi (VV) doporučila výběrová komise, předem diskredituje. Na spory kvůli tomu doplatí celá Česká republika. Premiér Petr Nečas (ODS) si kvůli jmenování nového prezidenta vyměnil v uplynulém týdnu s Johnem ostrá slova. Nakonec ho ministr nejmenoval, Nečas se prý chce s Lessym ještě sejít.

Premiér má pochybnosti o zákonnosti výběru, nemusel by podle něho být v souladu se služebním zákonem. Zpochybnil i nestrannost a nezávislost řízení. John prý totiž o Lessym a dalším uchazeči - svém náměstku Viktoru Čechovi - mluvil řadu týdnů „jako o vytouženém kandidátovi“. Podobně se údajně vyjadřoval také ministr dopravy Vít Bárta (VV), kterého ODS pokládá za muže s největším vlivem na resort vnitra.

Podle Sobotky je chyba, že otázka obsazení postu policejního prezidenta a potažmo také nejvyššího státního zástupce je předmětem ostrých politických sporů. Podle něj už ale premiér zadělal na podobné půtky při sestavování vlády. Premiér, ministr vnitra a ministr financí měli pocházet z jedné strany, což by zjednodušilo řídicí mechanismy vlády, míní Sobotka. „To, že k tomu nedošlo při sestavování této vládní koalice, do jejího základu položilo vážný prvek nestability a bohužel na tento prvek nestability bude doplácet celá Česká republika i občané v příštích měsících,“ prohlásil Sobotka.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Úřadující předseda sociální demokracie zároveň dodal, že je správné, že se žádný ze zástupců ČSSD neúčastnil komise ministra vnitra pro výběr policejního prezidenta. V Otázkách Václava Moravce to odůvodnil tím, že by v takovém případě strana rezignovala na svou opoziční roli a ztratila možnost práci vybraného nového šéfa policie kontrolovat a kritizovat za případné chyby.

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka hostem Otázek Václava Moravce
Zdroj: ČT24