Po útoku v Moskvě platí bezpečnostní opatření i v Česku

Pardubice - Po masakru na moskevském letišti platí na odbavovacích terminálech v Česku preventivní bezpečnostní opatření. Na pražské Ruzyni je více policistů než obvykle, prostor střeží ostřelovači a přibyli i psovodi se psy cvičenými na vyhledávání výbušnin. Výjimkou nejsou ani Pardubice. Mezinárodní civilní letiště tam jako jediné v posledních měsících přijímá právě spoje z ruského Domodědova. Bombu na ruské mezinárodní letiště Domodědovo nejspíš přinesli dva lidé, jedním z nich byla žena. Uvádějí to ruská média. V příletové hale zemřelo včera nejméně 35 lidí, víc než 150 je zraněných.

Na pardubické civilní letiště usedají velká dopravní letadla s ruskými turisty. Poslední charterovou linku směrem na Domodědovo tu odbavili v neděli. V souvislosti s bombovým útokem policisté přijali na mezinárodních letištích preventivní opatření. Zaměřují se právě na terminály, odkud se odbavují spoje s Ruskem.

„Nasazení se týká zejména specialistů na výbušniny a psovodů se služebními cvičenými psy na vyhledávání výbušnin,“ uvedla mluvčí cizinecké policie Barbora Kudláčková. Pozornost je na letištích věnována, jak odbavení osob a zavazadel, tak dění na veřejných prostranstvích, doplnila.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Pardubické letiště využívají hlavně Rusové, kteří u nás tráví dovolenou. Podle pracovníků v cestovním ruchu může moskevský atentát krátkodobě některé cestující odradit.

Nejbližší letadlo z Domodědova s ruskými turisty by mělo v Pardubicích přistát ve čtvrtek kolem poledne a žádné změny zatím hlášené nejsou.