Česko klouže, v Ostravě je smog

Praha/Ostrava – Silné mrazy, které jsou od rána v celé republice, neprospívají klidnému cestování – kloužou silnice i chodníky. Nesněží, většinu Moravy však pokrývá mlha. V Ostravě je špatně vidět především kvůli smogu. Je vyhlášen signál regulace, lidé by měli zůstat doma, a pokud vyrazí do ulic, neměli by usedat za volant. Aby ubylo aut z ulic, je ostravská MHD zdarma. Řidiči by ale měli zvážit, zda vyjedou v celém Česku – silnice jsou nebezpečné. Ráno se na jedné z nich stala i smrtelná nehoda. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Po několika dnech plných sněhu a zatažené oblohy je dnes buď polojasno až jasno, nebo naopak mlha. Nikde nesněží, zato silně mrzne. Podobné počasí bude panovat i po většinu příštího týdne, sněžení očekávají meteorologové až ve středu. Po většinu příštího týdne by mělo být k vidění slunce, ačkoli se mohou vyskytnout i mlhy.

Mlhy, které pokrývají Moravu a Slezsko, se mají během dne rozpustit. Teploty se ale příliš nezvýší, nepřesáhnou -4 až 0 stupňů Celsia. V noci klesnou až k -16 stupňům. Vát bude slabý východní vítr.

Smog v Moravskoslezském kraji má výrazný dopad i na dopravu. Úřady doporučují řidičům, aby nechali svá auta doma. Proto je zrušeno jízdné v ostravské městské hromadné dopravě. Do odvolání signálu regulace lze cestovat zdarma v zónách jedna až čtyři.

Smrtelná nehoda se stala ráno v Ústeckém kraji. Na silnici z Lovosic do Terezína se srazilo osobní auto s dodávkou. Jeden řidič zahynul, druhý byl s těžkými zraněními odvezen do nemocnice. Hlavní tahy v nížinách jsou sice místy i suché, na řadě míst ale mohou namrzat. Stala se proto na nich i řada dalších nehod. U Strážek na Ústecku skončilo mimo silnici nákladní auto, další série havárií se stala ve Šluknovském výběžku.

Dopravu ve Zlínském kraji komplikuje souvislá mlha. Velmi hustá je zejména na Kroměřížsku. Silničáři upozorňují, že v okrese je místy dohlednost jen do 50 metrů. Mlhy – ačkoli ne tak husté – leží také v Jihomoravském kraji.

I na druhém konci republiky v Karlovarském kraji je místy hůře vidět. Navíc v noci napadly asi tři centimetry nového sněhu. Místa pod ním mohou být i umrzlá, a silnice jsou tak kluzké. Kloužou také silnice v Jihočeském kraji. Zejména na Jindřichohradecku a Táborsku musí řidiči počítat se zledovatělým povrchem silnic. Meteorologická stanice na šumavském Churáňově varuje před mrznoucí mlhou a sněžením.