Novým státním zástupcem Královéhradecka je Hochmann

Praha / Hradec Králové - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) dnes jmenoval krajským státním zástupcem v Hradci Králové Pavla Hochmanna, který doposud na tamním státním zastupitelství působil jako náměstek. Podle slov mluvčí Terezy Palečkové Pospíšil vyhověl návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana.

Hochmann převezme funkci po Anně Jahodové, které bylo vedení úřadu svěřeno v roce 2005 po odchodu Renaty Vesecké na Nejvyšší státní zastupitelství. Žalobkyně však nebyla do funkce nikdy jmenována, pozice jí byla svěřena ministerským dekretem. Její další působení ve funkci prosazoval pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula, který se nedávno obrátil na ministerstvo. Podle něj stačilo jen její postavení formálně upravit.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová již dříve uvedla, že Hochmann splňuje po odborné i osobnostní stránce všechny požadavky kladené v současné době na vedoucího státního zástupce. Podle Zemanovy mluvčí k návrhu vedla hlavně jeho odborná specializace, a to s ohledem na zamýšlenou změnu v zákoně o státním zastupitelství.