Nečas za Vondrou stojí, osud Drobila ho zatím nečeká

Praha - Ministr obrany Alexandr Vondra se o svůj post ve vládě zatím bát nemusí. Premiér Petr Nečas ČT řekl, že o jeho odvolání kvůli kauze spojené s financováním evropského předsednictví neuvažuje. Podle Nečase se musí nejdřív jasně prokázat, že Vondra udělal politickou chybu - pak teprve ponese následky. Z kabinetu přitom před šesti týdny jen kvůli údajnému podezření z korupce na Státním fondu životního prostředí odešel ministr Pavel Drobil. Paralelu mezi ním a Vondrou ale předseda vlády odmítá.

Premiér už dříve zdůraznil, že za rozpočtovou kapitolu úřadu české vlády je ze zákona jednoznačně odpovědný vedoucí úřadu. Tím byl v době českého předsednictví EU nynější náměstek Národního bezpečnostního úřadu Jan Novák, jehož podpis je také pod smlouvou s firmou Promopro. Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek ale klade odpovědnost za údajně nevýhodné smlouvy právě na Vondru. Ten se hájí tím, že smlouvu nevyjednal, nepodepsal a nebyl s ní seznámen. Odpovědnost odmítá i Novák.

Petr Nečas pro ČT:

„Situace není stejná. Tam se jednalo o závažné podezření, byť to bylo podezření z korupce. Ta odpovědnost tady byla jednoznačně definována a je v podobě konkrétních podpisů jednoznačně identifikovatelná.“

Jejich tvrzení ale vedle Topolánka vyvrací i tehdejší Vondrova náměstkyně Jana Hendrichová. Deníku Právo řekla, že ministr dostával pravidelně potřebné informace: „Obecně lze říci, že o závažných věcech jsme pana vicepremiéra na pravidelných poradách informovali a zasílali mu potřebné dokumenty.“

Ministra obrany Alexandr Vondra čelí obvinění, že jako někdejší vicepremiér pro evropské záležitosti uzavřel bez výběrového řízení nevýhodnou smlouvu se společností Promopro, která během českého předsednictví zařizovala konferenční služby. Za pronájem a obsluhu audiovizuální techniky měla firma údajně inkasovat 85 milionů korun, společnost prý ale nakonec Úřadu vlády vyfakturovala 766 milionů. Ministerstvo financí už na Vondru podalo trestní oznámení.

Alexandr Vondra na brífinku po zasedání Rady pro všeobecné záležitosti a vnější vztahy
Zdroj: ČT24