Vysoké hodnosti se v armádě rozdávají jako na běžícím pásu

Praha – Zatímco česká armáda hromadně snižuje hodnosti vojákům na nejnižších funkcích, vysokých důstojníků naopak přibývá. V novém roce získalo hodnost plukovníka 59 lidí, někteří z nich jen po několika málo letech služby. Podle ministerstva obrany jde o důsledek změny zákona. V poměru k celkovému počtu vojáků tak má dnes armáda historicky nejvyšší počty plukovníků a generálů. Ministerstvo obrany už ale chystá změny. Velení by se mohlo například zeštíhlit ze tří stupňů na dva. Konečnou odpověď ale přinese až bílá kniha. Hotová bude na jaře.

Dosud se při povyšování hledělo hlavně na délku služby a zásluhy. Hodnost plukovníka tak byla úctyhodným vrcholem důstojnické kariéry. V novém roce ale striktně platí – jaká funkce, taková hodnost. „Jedná se o ředitele odboru muzeí Vojenského historického ústavu. Tato pozice je pozice plukovnická, z tohoto důvodu byl jmenován do plukovnické hodnosti,“ uvedl mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Příplatek za vedení pobírá v resortu každý čtvrtý zaměstnanec

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Na jednoho plukovníka tak nyní připadá 76 ostatních vojáků a důstojníků, podobně jako za komunistického režimu. „I současná Armáda České republiky se potýká s dědictvím, které získala,“ podotkl vojenský historik Jiří Bílek. Historicky nejvíc na počet vojáků má ale armáda generálů. Na jednoho připadne 1 045 mužů a žen v uniformách.

V armádě se roztrhl pytel i s vedoucími a veliteli všeho druhu. Příplatek za vedení, který může dosáhnout až 5 000 korun, pobírá v resortu na 8 000 lidí, tedy zhruba každý čtvrtý zaměstnanec. Změnu by mohla přinést bílá kniha, hotová by měla být na jaře.

Počet vojáků na jednoho generála
Zdroj: ČT24