Lékařské odbory trvají na pondělní dohodě

Praha - Lékařské odbory se postavily za dohodu, kterou v pondělí jejich vedení předložilo ministerstvu zdravotnictví. Jde podle nich o smířlivý postoj, protože někteří chtěli v nátlaku ještě přitvrdit. Ministr Leoš Heger ale dohodu označil za ultimativní a nepřijatelnou. S odboráři bude znovu jednat ve čtvrtek. Předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel dnes v průběhu jednání odborářů uvedl, že někteří členové LOK považují pondělní dohodu za nepřijatelný ústupek. Hledání smírné cesty tak podle něj bylo mnohem horší, než předpokládal. Předsedové místních organizací lékařských odborů ze 70 nemocnic z celé republiky dnes v Praze jednali pět hodin.

„Podpořili jsme k vyjednávání stávající dohodu jako nepodkročitelné minimum. Z toho už nikdo z nás nemůže slevit ani písmenko, ani píď,“ řekla po jednání místopředsedkyně LOK Jana Vedralová. Teď je podle odborů řada na vládě a ministerstvu, aby se k navržené dohodě nějak postavily. „Deset měsíců jsme se snažili a varovali, že hrozí katastrofický scénář a zhroucení zdravotnictví,“ dodala. Poslední výroky představitelů státní správy byly podle Engela pro odboráře nepřijatelné a pobouřily veliké množství lidí. Mezi odboráři se smířlivějšími postoji je navíc i několik radikálních větví, které žádají okamžité splnění všech požadavků. „Strašně jsme slevili z našich požadavků a řadě lidí se to nelíbilo. Už nelze dál ustoupit, kvůli tomu jsme výpovědi nedávali,“ upozornila Vedralová.

Miloš Voleman:

„Řada kolegů má názory výrazně radikálnější, než byla naše stanoviska po pondělním jednání s panem ministrem, a vyžadují, aby bylo naše stanovisko výrazně přitvrzeno.“

Lékařský odborový klub spolu s komorou předložily v pondělí ministerstvu dohodu, kterou chtějí uzavřít kvůli odchodu lékařů. Požadují v ní například to, aby se ještě letos zvýšily základní platy o 8 - 12 tisíc korun měsíčně, chtějí i garanci návratu všech lékařů, kteří dali výpověď. „Musí to být dohoda na úrovni ministerstva či zřizovatele krajů, kteří se musí zavázat, že ty peníze k lidem dojdou. Není možné spoléhat na to, že si ředitel udělá s penězi cokoliv,“ řekl po jednání Engel. Radikální část odborářů ale podle Miloše Volemana z předsednictva LOK považuje i tuto dohodu za nepřijatelný ústupek.

Heger v pondělí uvedl, že přijetí lékařů nemůže nemocnicím nařídit a nemůže ani ředitelům nakázat, že peníze navíc mají dát pouze lékařům. Smlouva navržená odbory si podle něj klade „téměř vazalské podmínky“. „Já myslím, že naše stanovisko se nijak principiálně lišit nebude… Jenom se pokusíme formulace zpřesnit tak, aby tam nikdo nemohl mít podezření, že je to z naší strany nějaká hra,“ řekl ČT po jednání odborářů. Ministra dnes podpořil i šéf jeho strany Karel Schwarzenberg. Podle něj nabídl lékařům maximum, další požadavky jsou mimo rozpočtové a politické možnosti. Schwarzenberg zároveň vyzval lékaře k odpovědnosti.

Absolventi chtějí odejít do zahraničí nebo do privátní praxe

Začínající nemocniční lékaři chtějí, aby bylo navýšení platů zakotveno zákonem v tabulce tarifních platů. Nechtějí se spoléhat na sliby, že se platy lékařů zvýší potom, co začne zdravotnictví fungovat efektivněji. „Mohlo by to být stanoveno s platností od určitého data,“ řekl dnes předseda sdružení Mladí lékaři Martin Švestka. Pokud se nezlepší platové poměry začínajících lékařů, absolventi medicíny si buď vyberou privátní praxe, nebo odejdou do zahraničí. Trápí je nejen nízké nástupní platy, ale i atestační praxe.

Nástupní plat absolventa medicíny je zhruba 17 až 18 tisíc korun. Podle Švestky je ale ještě horší, že po atestacích, které si musí lékaři z části platit sami, se jejich plat po šesti letech zvedá jen o necelých šest tisíc korun. Část mladých lékařů to řeší přesčasy, s rodinným životem tak ale tito třicátníci počítat nemohou, soudí. Na systému dalšího vzdělávání mladým lékařům vadí i smlouvy, kterými se musejí upsat nemocnicím pod statisícovými sankcemi na několik let.

Lékařka
Zdroj: ČT24