V kauze Opencard padlo první obvinění

Praha - Protikorupční policie začala v kauze Opencard stíhat jednoho člověka pro trestný čin porušování závazných pravidel hospodářského styku. Potvrdila to mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. Údajně by se mělo jednat o zaměstnance magistrátu. V případě odsouzení mu hrozí až dva roky vězení. Zda si obviněný podal proti rozhodnutí stížnost, zatím státní zastupitelství neví. Zenklová dodala, že žalobci nyní nebudou poskytovat žádné informace ani o stíhaném člověku, ani o skutku, ze kterého je obviněn.

Policisté začali projekt pražské karty prověřovat loni v únoru s podezřením na to, že se někteří zaměstnanci z pražského magistrátu a společnosti Haguess mohli dopustit porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Kauzou se začali zabývat na základě trestního oznámení bývalé zastupitelky Jany Ryšlinkové.

Státní zastupitelství obdrželo podle Zenklové usnesení o zahájení trestního stíhání dnes. „Nyní ho přezkoumá z hlediska zákonnosti a důvodnosti a rozhodne o dalším postupu,“ uvedla.

Projekt Opencard vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. V jeho počátcích uzavřelo město několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle některých auditorů byly zakázky také záměrně děleny tak, aby na ně nemuselo být vypsáno výběrové řízení. Zakázky pak byly přidělovány stejným firmám, které byly podle některých médií napojeny na známé pražské podnikatele.

Podle auditorů stála Opencard do konce roku 2009 přes 800 milionů. Nejvíce inkasovala firma Haguess, asi 320 milionů korun. Kartu vlastní už zhruba 740 tisíc lidí, používají ji především jako tramvajenku.