V 16 obcích si dodatečně volí místní zastupitele

Praha - Obyvatelé 16 obcí si dnes vybírají v náhradním termínu své zastupitele. Dodatečné komunální volby se uskuteční tam, kde se loni v říjnu neuskutečnily kvůli absenci kandidátů. Někde kandidátky zapomněli předložit, jinde se dostatek zájemců nenašel. Od té doby se ale situace změnila, k nynějším volbám se přihlásilo 225 kandidátů. Svého cíle z nich ale dosáhne v průměru jen každý druhý, neboť obsazovat se bude 106 křesel.

Největší výběr budou mít v Jezernici na Přerovsku, kde se do souboje o místa v devítičlenném zastupitelstvu přihlásilo 32 kandidátů za čtyři seskupení. Naopak nejjednodušší volbu z jediné kandidátky budou mít v Chotči na Pardubicku, v Kovanci na Mladoboleslavsku, Zlosyni na Mělnicku, v Libenicích na Kolínsku a ve Zhoři na Tachovsku.

Na zastupitelstvo si budou muset ještě počkat v Řitonicích na Mladoboleslavsku, kde se ani do dodatečných voleb nikdo nepřihlásil. Ještě hůře jsou na tom v Pramenech na Chebsku, které na volené zástupce čeká už od předloňska. Ani na čtvrtý pokus se nepřihlásil nikdo, kdo by chtěl obec s dluhy ve výši desítek milionů korun vést.

V 16 obcích si dodatečně volí místní zastupitele (zdroj: ČT24)

Příští dílčí komunální volby naplánoval ministr vnitra na 9. dubna. Uskuteční se ve 44 obcích, kde se loni zvolené zastupitelstvo rozpadlo. Ve stejném termínu se budou volby opakovat v obci Bohy na Plzeňsku, kde soud nařídil opakování voleb kvůli tomu, že starosta do obce přihlásil voliče svého sdružení, které nakonec vyhrálo jen o čtyři hlasy.