Na horách hrozí námraza, Prahu ucpaly uzavírky

Praha – Dopravním kolapsem vstoupila do nového týdne Praha. Život řidičům rázně zkomplikovaly dvě uzavírky. V Evropské ulici začala stavba části nového úseku trati metra. Doprava je omezena a ve směru do centra se ve špičce vytvořila kolona od Vítěžného náměstí až na Červený Vrch. Podobný vliv má uzavírka holešovické ulice U Výstaviště pro tranzitní dopravu. Ulice propojuje severní a západní část centra metropole. Výsledkem je naprosté ucpání souběžné trasy v ulicích Železničářů a Bubenská před křižovatkou s Veletržní, která je ovšem silně vytížená i jindy – vede souběžně s magistrálou. Pondělní ráno může být nepříjemné pro řidiče i jinde. Po víkendovém oteplení namrzá na prochladlých vozovkách tající sníh, silnice tak mohou být velmi kluzké. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Už od rána je jasné, že na řádné zimní mrazy může dnes Česko jenom vzpomínat. Teploměry téměř ve všech regionech ukazují kladné hodnoty, během dne mohou teploty překročit i deset stupňů. Pondělí je ale nejteplejším dnem počátku února. Postupně by se mělo začít ochlazovat, o víkendu teploty opět klesnou k nule.

Pondělí bude jasné nebo skorojasné, pouze místy se mohou vyskytnout mlhy nebo nízká oblačnost. Teploty vystoupí až ke 13 stupňům Celsia, na horách nebude více než 5 stupňů. Vát bude mírný jižní nebo jihozápadní vítr.

V Královéhradeckém kraji upozorňují silničáři na námrazu, která se tvoří na Hradecku a Jičínsku. Na horských silnicích v Krkonoších a Orlických horách leží ujetý sníh, který je místy zledovatělý. V sousedním Libereckém kraji mohou silnice klouzat především na Liberecku, Jablonecku a Semilsku. Zbytky sněhu jsou pouze ve vyšších polohách, avšak i tam taje.

Silničáři v Olomouckém kraji varují před kluzkými vozovkami v hornaté severní části regionu. Řidiči by měli být značně opatrní především na Šumpersku. Kloužou také regionální silnice ve Zlínském kraji. V horských oblastech Valašska je pokrývá nesouvislá vrstva ujetého sněhu do tří centimetrů, místy jsou vyjeté i koleje. Dopravu na některých místech ztěžuje mlha, na Zlínsku zase mohou vozovky lokálně namrzat.