Co dělal Němec pro Topolánka, zůstane tajemstvím

Praha – Zda patřilo k úkolům exministra Pavla Němce ovlivňovat vyšetřování korupční kauzy Jiřího Čunka pro vládu Mirka Topolánka bude už stěží dohledatelné. Smlouvu o Němcově právním poradenství, jejíž obsah mohl vnést více světla do jeho činnosti pro Topolánkovu vládu, totiž někdo na Úřadu vlády právě v době, kdy vrcholila kauza Čunek, v tichosti skartoval. Píší o tom Hospodářské noviny (HN), které v rámci testu otevřenosti státních institucí o smlouvy s Němcem úřad požádaly. Obsah smluv patřil v minulém volebním období k tajným.

Deník cituje vyjádření současného mluvčího vlády Jana Osúcha, který pro list uvedl, že „originál byl v dubnu 2008 stažen do kabinetu vedoucího Úřadu vlády a dle interních informací pravděpodobně skartován.“ Po smlouvách zbyla na úřadu pouze kopie skartovacího protokolu, z níž podle slov mluvčího není možné vyčíst, na čí příkaz prošly smlouvy skartací a proč.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil ve Studiu 6:

„Ještě jsem nečetl Hospodářské noviny, tak vám neumím říct, nakolik byla tato skartace v souladu se skartačním řádem… Předpokládám, že tato skartace nastala v souladu s právními předpisy. Obecně jsem byl vždy kritikem spolupráce Úřadu vlády s Pavlem Němcem, to se o mně všeobecně ví.“

Už samotné uzavření smluv podle deníku vedlo k podezření, že si aparát Topolánkovy vlády najal Němce na „špinavou práci“ právě v případu Čunkovy údajné korupce, která ohrožovala samotnou existenci vlády. Dalším průkazným faktem, který po uzavření smluv následoval, je intenzivní kontakt Pavla Němce s představiteli justice, kteří měli kauzu Čunek na starosti. Jak píší HN je tedy o to pozoruhodnější, že Úřad vlády odstranil smlouvy právě v době, kdy kauza Čunek vrcholila a objevila se podezření, že špičky české justice se pokouší její výsledek ovlivnit.

Bývalý šéf Úřadu vlády Novák si skartaci nepamatuje

Smlouvu podle HN s Němcem za úřad v roce 2007 uzavřel a její obsah následně tajil bývalý vedoucí Úřadu vlády Jan Novák. On by také měl být právě tím, kdo formálně odpovídá za její likvidaci. Ve vyjádření pro deník se nechce stavět proti vyjádření současných představitelů úřadu, sám si ale na tuto skartaci „rozhodně nepamatuje“. Z jeho slov pro HN vyplývá, že skartace smlouvy úřadu s Pavlem Němcem by bylo něco výjimečného. Sám Pavel Němec se k celé věci odmítl jakkoli vyjádřit.

Vydáno pod