Lidé z kauzy Promopro na obraně, z financí musejí odejít

Praha – Na mnohamilionové zakázky ministerstva obrany dohlížejí dva někdejší pracovníci Sekce pro předsednictví ČR, které spadalo pod tehdejšího vicepremiéra a současného ministra obrany Alexandra Vondru (ODS). Se zjištěním přišel deník Právo. Vondrova sekce měla na starosti kontroverzní zakázku pro firmu Promopro. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes proto odvolal z funkce ředitelku odboru mezinárodněprávního a pro záležitosti Evropské unie Janu Hendrichovou, která byla tehdy Vondrovou náměstkyní a je podepsána pod většinou faktur od společnosti Promopro.

František Nadymáček řídí na ministerstvu Úřad dohledu nad akvizicemi, který rozhoduje o všech civilních i vojenských zakázkách od ministerstva obrany. V kompetenci úřadu jsou podle deníku různá definitivní rozhodnutí včetně možnosti zakázku přímo zamítnout. Jeho jmenování do úřadu Vondra odůvodňoval mimo jiné právě jeho spoluprací na přípravě českého předsednictví. „Měl na starosti výběrová řízení a akviziční proces. Spoléhám na to, že mi pomůže vnést do situace a metod práce pořádek a transparenci,“ připomíná Právo Vondrova slova při jmenování Nadymáčka.

Dalším z Vondrových bývalých spolupracovníků v současných strukturách ministerstva je ředitel kabinetu prvního náměstka Ondřej Kovařík. V sekci pro unijní předsednictví zastupoval ředitele odboru logistiky a organizace, který se podílel na zpracování podkladů pro zakázky. Kovařík měl na starosti technické a bezpečnostní zajištění akcí. V současnosti řídí agendu Vondrova prvního náměstka Jiřího Šedivého. Právě pod něj spadá sekce vyzbrojování, která je největším zadavatelem ministerstva obrany.

Miroslav Kalousek:

„Ctím presumpci neviny a vím, že vůči zaměstnanci dle zákoníku práce nelze dovodit politickou odpovědnost. Kauza zakázky státu pro firmu Promopro je však natolik závažná, že pokládám až do jejího vyšetření za vyloučené, aby kdokoli z osob, odpovědných za tuto zakázku, byl vybaven rozhodovací pravomocí ve státní správě.“

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) dnes kvůli kauze Promopro odvolal z funkce ředitelku odboru mezinárodněprávního a pro záležitosti Evropské unie Janu Hendrichovou, která byla v době českého předsednictví Vondrovou náměstkyní. Právě Hendrichová je totiž podepsaná pod většinou faktur od společnosti Promopro. Na Úřadu vlády tehdy vedla sekci, která měla organizaci předsednictví na starosti. S ohledem na to, jaké informace se v médiích o kauze objevují, považuje Hendrichová své odvolání za standardní: „Chci, aby se celá kauza řádně vyšetřila. Rozhodně nebylo mým úmyslem přispět k něčemu nesprávnému. Jestliže se to prokáže, tak můžu být spokojená.“

Zakázku začala v pondělí vyšetřovat protikorupční policie. Firma získala kontrakt na zajištění audiovizuální techniky během předsednictví bez výběrového řízení. Úřad vlády jí za služby zaplatil téměř 551 milionů korun.

Jana Hendrichová
Zdroj: ČT24